Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Πάσχα στα 3 παιδικά μουσεία της Αθήνας

Ψάχνετε ιδέες για γιορτινές βόλτες με τα παιδιά; Επισκεφτήκαμε τα τρία παιδικά μουσεία της πόλης, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους και τσεκάραμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της εποχής. Από τη Χρυσούλα Κουτσογιάννη  

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο


Όταν κάποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στον αριθμό 14 της Κυδαθηναίων στην καρδιά της Πλάκας, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει το αριστοκρατικό νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται εδώ και 20 χρόνια! Η κατατοπιστικότατη Έβελυν Μπανάκα, από το τμήμα ανάπτυξης και επικοινωνίας του μουσείου, αναλαμβάνει την ξενάγησή μου στο πολυθεματικό, διαδραστικό μουσείο, όπου με ελεύθερη είσοδο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τα εκθέματα. Η ατμόσφαιρα μες στο μουσείο είναι πολύ ζωντανή. Στο έκθεμα «Μέσα στο νερό» τα πιτσιρίκια τρελαίνονται  να φτιάχνουν πολύχρωμες φυσαλίδες και να πειραματίζονται με το νερό. Στο έκθεμα «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» καταπιάνονται με συνταγές μαγειρικής και φτιάχνουν τα δικά τους νόστιμα μυρωδάτα μπισκότα. Γύρω μου παιδάκια ανακαλύπτουν το χώρο -με το παιχνίδι και όχι μόνο- ενώ και οι ενήλικες επισκέπτες (γονείς, σπουδαστές κλπ ) δείχνουν να τον απολαμβάνουν.
«Ειδικά τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για τα εκθέματα του μουσείου, ή κλαίνε όταν κλείνει το μουσείο και θέλουν να μείνουν! «Είναι επιλογή και θέλω των παιδιών, και όχι των γονιών, να πάνε στο μουσείο.» μου λέει η διευθύντρια του Ε.Π.Μ. Αναστασία Καφίρη «Τα τελευταία 2 χρόνια σε ποσοστό 80 τοις εκατό, τα παιδιά παίζουν με τους μπαμπάδες περισσότερο κι η μαμά επιβλέπει απλά(! ).» συμπληρώνει η Έβελυν Μπανάκα. 


Στη «Σοφίτα» με τα αξιοπερίεργα παλιά αντικείμενα περασμένων αιώνων, γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στις παλαιότερες γενιές της οικογένειας και την νεότερη. Επίσης γονείς και παιδιά κάνουν αγοραπωλησίες στην μικρογραφία της «Αγοράς», μαθαίνοντας την έννοια της οικονομικής διαχείρησης , του προυπολογισμού, της αποταμίευσης, ή μαθαίνουν για τη σωστή διατροφή (Ελλάδα & μεσογειακή διατροφή ). Στο έκθεμα «Πώς κινούμαι;» τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς κινείται το σώμα τους και πώς η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία. Ακόμη γνωρίζουν ατομικά και ομαδικά παιχνίδια της αρχαιότητας, στο έκθεμα «Παιχνίδια αρχαίων» ή παίζουν με τον Πυθαγόρα μαθηματικά στο έκθεμα «Γεια σου, Πυθαγόρα!». Στον ειδικά διαμορφωμένο «Παιχνιδότοπο» μπορούν να ανακαλύψουν σχήματα, μεγέθη, υλικά, να χτίσουν απλά οικοδομήματα  και γενικότερα σε όλο το μουσείο μπορούν να παίξουν και να κάνουν ό,τι άλλο χωράει η φαντασία τους!
Στο μουσείο υπάρχουν ερμηνευτές, που υλοποιούν το εκπαιδευτικό προγράμμα και δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να ερμηνεύσει τα εκθέματα  και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν υπάρχει λίστα αναμονής, όποιος έρχεται γράφεται επιτόπου, εκτός κι αν πρόκειται για συγκεκριμένα εκπαιδευτικά  προγράμματα.
Το μουσείο καθημερινά έχει κόσμο, σταθερό κοινό αλλά και νέους επισκέπτες ενώ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η έκθεση είναι στα ελληνικά, αλλά επειδή έχει πολλούς επισκέπτες-τουρίστες, λόγω θέσης υπάρχει η σκέψη να γίνει δίγλωσση. Παρόλο που οι ξένοι γονείς έχουν την παιδεία να δράσουν στον χώρο και χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά! Βέβαια πάντα στο χώρο βρίσκονται άτομα (ερμηνευτές ) που βοηθούν τους επισκέπτες.
Τα Σαββατοκύριακα  γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα με εισιτήριο, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για παιδιά δημοτικού. Κάθε δίμηνο είναι αφιερωμένο στις διαφορετικές αισθήσεις για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ για μεγαλύτερα παιδιά αφορά στις συλλογές του μουσείου ή σε εποχιακές δραστηριότητες.


Πασχαλινά εργαστήρια Στις 12/4 & 13/4 & Μ. Τρίτη 15/4:  «Μια συνταγή για το Πάσχα» Τα παιδιά παρασκευάζουν τη Τσέχικη συνταγή μαζανέτς (mazanec ), Μ. Τετάρτη 16 /4:  «Μύρισε Πάσχα» με μυρωδιές και γεύσεις του Πάσχα, Μ. Πέμπτη 17/4: «Αυγά και αυγοδρομίες» βαφή αυγών με διάφορα χρώματα και αγώνας αυγοδρομίας, Μ. Σάββατο 19/4: «Μια λαμπάδα για τη νονά μου» τα παιδιά δημιουργούν τη λαμπάδα που θα χαρίσουν στους νονούς και τις νονές τους. 22/2  &  23/4:  «Πειράματα στην κουζίνα»,  24 /4 &  25 /4:  «Ένα όργανο για να μυρίζω» μύτες, κουκλοδημιουργίες και παράσταση, 26 /4 & 27/4:   «Σε γνωρίζω από τη μύτη». 13 /4 & Μ. Τρίτη 15/4: «Οι μουσικές του Πάσχα», Μ. Τετάρτη 16 /4: «Πασχαλινά τσουρέκια», Μ. Πέμπτη 17/4: «Το πασχαλινό αυγό σε βιτρό» τεχνική του βιτρό& διακόσμηση  τρισδιάστατων πασχαλινών αυγών,  Μ. Σάββατο 19/4: «Το φαναράκι της Λαμπρής», Τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους χρωματιστό φαναράκι για την Ανάσταση, 22 -23/4: «Μυρίζει Άνοιξη» Τα παιδιά δημιουργούν ζωγραφιές με αφορμή ανοιξιάτικες μυρωδιές, 24 -25 /4: «Το θορυβόπτερο» ιδιότητες  του ήχου  και κατασκευή θορυβόπτερου, 27 /4: «Ένα παραμύθι για να κοιμηθώ παρακαλώ» Τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο του ύπνου κατασκευάζοντας τον δικό τους εφιαλτοφάγο.  Σε εργαστήρια διάρκειας 45 λεπτών ,η οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 7€. 

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης


Φτάνοντας στο γειτονικό Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό, πάντα στην Πλάκα, το βρήκα πλημμυρισμένο από τη ζωντάνια και τη γλυκιά φασαριόζικη διάθεση των παιδιών! Παρέα με τη Θεανώ Κοτταρίδου που είναι ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος και επιμελήτρια του Μ.Ε.Π.Τ. η ξενάγηση στο μουσείο μοιάζει με όμορφη βόλτα στην παιδική τέχνη. Στους 2 ορόφους του Μ.Ε.Π.Τ. , το οποίο έχει πια  20 χρόνια λειτουργίας, υπάρχουν 4 δίγλωσσες εκθέσεις (σε ελληνικά και αγγλικά ) μία από τις οποίες είναι και εργαστήριο. Η τέχνη και τα εικαστικά είναι μέσα στην καθημερινότητά μας οπότε στο μουσείο αυτό η τέχνη είναι το έναυσμα, και όχι η κατάληξη, τονίζει η διευθύντρια του μουσείου Εύη Σταμάτη.  Στο μουσείο υπάρχουν ερμηνευτές, που σχεδιάζουν τα προγράμματα και τα υλοποιούν οι ίδιοι. Ανεβαίνοντας στον δεύτερο όροφο δεσπόζουν οι πολύχρωμες ζωγραφιές των παιδιών στην έκθεση με τίτλο «εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος». Τα παιδιά επικοινωνούν με έργα συνομηλίκων τους, από όλες τις εικαστικές δράσεις του μουσείου μέχρι το 2013, αλλά και από παιδιά της Αφρικής, ζωγραφιές από Ιαπωνία, Μελβούρνη, Όσλο, και Αφγανιστάν από την φυλή των Καλάς που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου!


Στο «Εργαστήριο με τον Γκίκα» τα παιδιά δούλεψαν σαν στο πραγματικό εργαστήρι του Ν.Κ. Γκίκα. Η κυρία  Κοτταρίδου με διαβεβαιώνει μάλιστα πως τα παιδιά, ως αγνοί οργανισμοί αντιλαμβάνονται πολύ πιο εύκολα τον Γκίκα σε σχέση με τους ενήλικες και απλά χρειάζονται ερεθίσματα ώστε να βρουν την άκρη!
Στην εντυπωσιακή έκθεση «Αν τα δέντρα μιλούσαν»  τον κάτω όροφο μέσα από τα έργα παιδιών δημοτικού αναδεικνύεται η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντας, ενώ στη έκθεση- εργαστήριο «Πλάνο Α΄ & Πλάνο Β΄» τα παιδιά μυούνται στη χαρακτική.
Από ότι μαθαίνω τις καθημερινές το μουσείο είναι γεμάτο από σχολεία και έχει και λίστα αναμονής. Τα Σαββατοκύριακα έχει ακόμη περισσότερο κόσμο, αν και σύμφωνα με τις υπεύθυνες του μουσείου οι γονείς μοιάζουν συχνά να μην έχουν μάθει να κάνουν δραστηριότητες μαζί. Οι νέοι γονείς πάντως δείχνουν πιο πρόθυμοι, συνήθως στα πλαίσια του προγράμματος , «ζωγραφική με τη Μαμά ή τον Μπαμπά» κάθε Παρασκευή απόγευμα.


Πασχαλινά εργαστήρια Με τίτλο « Πάσχα & άνοιξη των Ελλήνων ζωγράφων» θα λειτουργήσουν  εργαστήρια ζωγραφικής βασισμένα σε έργα  Ελλήνων ζωγράφων Κόστος συμμετοχής 8 €, τα αδέλφια έκπτωση 10%.  Για παιδιά έως  7 ετών , ώρα  10.30 π.μ. με 12.30μ.μ. , Μ. Τρίτη 15 /4 «Ελληνικό Πασχαλινό τραπέζι» του Θεόφιλου  , 22/4 : «Μυρωδιές ανοιξιάτικου τοπίο» του Τέτση, Μαλέα, Τσαρούχη, Παύλου, 24/4 : «Ο χορός της πεταλούδας» του Ακριθάκη ενώ 27 /4, 10 π.μ. με 12 μ.μ. «Μαγιάτικο στεφάνι» του Βασιλείου, Σάμιου, Λολοσίδη και της Πρέκα. Για παιδιά Γ΄-ΣΤ΄ δημοτικού , Ώρα 10.30 π.μ. με 12.30 μ.μ., Μ. Τετάρτη 16 /4  «Πασχαλινό Ελληνικό τραπέζι» του Θεόφιλου , 23/4  «Μυρωδιές ανοιξιάτικου τοπίου»,  25 /4 «Ο χορός της πεταλούδας» του Ακριθάκη, ενώ  27 /4, 12.30μ.μ. με 2.30μ.μ. «Μαγιάτικο στεφάνι».  Για γονείς και παιδιά 2,5 ως 4,5 ετών, Σάββατο 26 /4  το «Μαγιάτικο στεφάνι », 11π.μ. με  12μ.μ. & 12.30μ.μ. με 2.30 μ.μ. 

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας


Μπαίνοντας στο όμορφο διατηρητέο νεοκλασικό στου Φιλοπάππου, όπου στεγάζεται το Μουσείο Συναισθημάτων παιδικής ηλικίας, η ατμόσφαιρα είναι πολύ ζεστή. Πολύ χρώμα, πολύ φως, απαλή μουσική, ένα μικρό βιβλιοπωλείο-πωλητήριο, εκθέματα στα μέτρα και στο ύψος των παιδιών, μαλακές μοκέτες για να ξαπλώσουν και να παίξουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τα Σαββατοκύριακα. Όπως με πληροφόρησε η διευθύντρια του μουσείου Ειρήνη Σοφιανοπούλου, στα παιδιά αρέσει πολύ ο χώρος και εκπλήσσονται γιατί είναι σαν σπίτι, ενώ περιμένουν κάτι μεγαλύτερο. Η αγγλοελληνική του έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» , που θα υπάρχει για ακόμη  2 χρόνια,  είναι μια δημιουργία του Μουσείου Συναισθημάτων βασισμένη στο σχεδιασμό της έκθεσης «Bonjour Madame La Peur» του «Musée des enfants» στο Βέλγιο (Βρυξέλες ). 


Στις τρεις αίθουσές του, το μουσείο συνδυάζει τις διαδραστικές του εκθέσεις και τα παραμύθια με το παιδικό παιχνίδι, με στόχο την αντιμετώπιση του φόβου. Τα παιδιά μπορούν να εξοικειωθούν με ήχους που πιθανόν να τους φοβίζουν, να ζωγραφίσουν το μεγαλύτερό τους φόβο και να τον ρίξουν στο… πηγάδι, να παίξουν με το βαρόμετρο του φόβου! Για τα παιδιά, το θέμα του φόβου είναι ταμπού και τα λυτρώνει να μπορούν να βρουν λύσεις και να πειραματιστούν  με αυτό. Οι εμψυχωτές (ανιματέρ )  του μουσείου «αγγίζουν» τον κόσμο των συναισθημάτων. Επειδή η σωματική από την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών διαφέρει, το μουσείο τα βοηθά να την καλλιεργήσουν μέσα από τις εκθέσεις. «Τα παιδάκια ανταποκρίνονται πολύ θετικά, ζητούν  να μάθουν το δρόμο για να ξαναέρθουν!» μου λέει η κα. Σοφιανοπούλου. Γενικότερα όλα τα πιτσιρίκια έχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Οι γονείς στην αρχή της λειτουργίας του Μουσείου νόμιζαν πως θα τα άφηναν να παίξουν και θα έφευγαν, δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι διαδραστικό μαζί με τα παιδιά τους. Τώρα όμως έρχονται προετοιμασμένοι, τους προσφέρονται οδηγίες και βοηθητικό υλικό για να παίξουν με το δικό τους ρυθμό.
Μετά από 7 χρόνια λειτουργίας κι ενώ προ κρίσης το Μουσείο πήγαινε πολύ καλά, τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς παρότι βλέπουν ότι η έκθεση είναι πολύ βοηθητική για τα παιδιά, οι δάσκαλοι δυσκολεύονται να μαζέψουν τα χρήματα  για τα εισιτήρια. Το Μουσείο άλλωστε βασίζεται μόνο στο εισιτήριό του καθώς δεν έχει άλλες πηγές εσόδων.


Πασχαλινά εργαστήρια «ΑΝΟΙΞΗχνίαστα Καμώματα»: Πασχαλινή Απογευματινή παράσταση αφήγησης για μικρούς και μεγάλους , «Η  πεισμωμένη Άνοιξη φοβάται το ξηρό Καλοκαίρι, θυμώνει με το Χειμώνα που τα παγώνει όλα και με το Φθινόπωρο που δεν αφήνει φυλλαράκι για φυλλαράκι σε δέντρο…» Στις 14, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 25, 26, 27 Απριλίου, για παιδιά  5 με 12 χρονών,  1μ.μ. έως 2μ.μ.    «Παραμυθοκαμώματα της Ντροπής!»:  Στις  5 και 12/4, «Ζήλια = Θυμός + ;»,  Κυριακή 6/4 «Σαν πέσει το σκοτάδι … βγαίνουν Γίγαντες και Δράκοι!»  μουσικό παραμυθοεργαστήριο, Κυριακή 13/4 , παιδιά 4 ως  12 χρονών,  1μ.μ. έως 2μ.μ, «Μη Φοβάσαι!» Παραμύθια και μύθοι για να νικήσεις το Φόβο , σε αφήγηση του Δρ. Στέλιου Πελασγού , Σάββατο 5/4, στις 5μ.μ., από 5 έως και 105 χρονών , Απαραίτητη κράτηση θέσης. Η είσοδος των εργαστηρίων κοστίζει 8 ευρώ, ενώ στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ. Το Μουσείο Συναισθημάτων το Πάσχα θα είναι κλειστό 18, 19, 20 και 21 Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...