Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

 

Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών ανακαίνισης στο Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα. Ένα έργο που εδώ και χρόνια ζητούν όλοι καθώς κρίνεται αναγκαία η δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο νησί.

Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής με το ποσό των 3.047.080,00 € θα μετατρέψει  το επιβλητικό και σχεδόν εγκαταλελειμμένο αυτό κτήριο σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι (>65 ετών) υπολογίζονταν, περίπου στους 2.600, το 2018 όταν υπεγράφη για πρώτη φορά η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της τότε Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ. Έτσι η δομή που πρόκειται να δημιουργηθεί θα καλύψει μέρος του προβλήματος της έλλειψης ανάλογης κοινωνικής υποδομής, καθώς στο νησί δεν υπάρχει άλλο κτίριο, ιδιωτικό ή δημόσιο, που να λειτουργεί ως Μ.Φ.Η.

Τι θα περιλαμβάνει η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων;

Mε βάση την προαναφερθείσα Προγραμματική Σύμβαση (10/08/18) το έργο θα εκτελεστεί σε υφιστάμενο κτήριο το οποίο έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 3.077,49 τ.μ και θα αποτελείται από Ισόγειο, Α’ & Β’ όροφο εμβαδού 510,00 τ.μ. Η δυναμικότητα του κτιρίου μετά την αναδιαρρύθμιση θα ανέλθει σε 26 κλίνες.

Αναλυτικότερα το κτίριο θα περιλαμβάνει: 

· Τρία (03) μονόκλινα,

·  Έντεκα (11) δίκλινα

·  Ένα (01) μονόκλινο δωμάτιο μόνωσης

·  Καθιστικούς χώρους, τραπεζαρίες, κουζίνα, χώρους προσωπικού και υγιεινής, κλπ.

·  Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Ο περιβάλλων χώρος θα διαμορφωθεί με σεβασμό προς τους δύο ευρισκόμενους Ιερούς Ναούς. Το ασφαλτοστρωμένο τμήμα του οικοπέδου βορειοδυτικά του κτηρίου θα εκσκαφτεί, θα διαμορφωθεί με οδό πρόσβασης προς την κεντρική είσοδο του κτηρίου, θα φυτευτεί και θα δημιουργηθούν καθιστικά. Οι υπέργειες δεξαμενές πυρόσβεσης και η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού θα τοποθετηθούν υπό την στάθμη του εδάφους.

Ο τότε Αντιπεριφερειάρχης κος Τάκης Χατζηπέρος μας δήλωσε πως «η Περιφερειακή Αρχή Δούρου -Χατζηπέρου, αγκάλιασε από την αρχή το τόσο σημαντικό αυτό έργο παρά τις έντονες αντιδράσεις κι ενστάσεις πολλών. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της τρίτης ηλικίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη».

Ένα έργο που ονειρεύτηκαν κάποιοι, εργάστηκαν κάποιοι άλλοι για να μπει σε σωστές βάσεις και που υλοποιείται από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη αναμένεται να καλύψει επιτέλους την έλλειψη υποδομών κοινωνικής μέριμνας στην Αίγινα.

 @Πυξίδα Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...