Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κάτι γίνεται εκεί ψηλά στο ρετιρέ

αναδημοσίευση από http://popaganda.gr/

Πέντε φίλοι νοίκιασαν ένα ψηλοτάβανο ρετιρέ σε μια πολυκατοικία των 50s, στην περιοχή της Κυψέλης και το μετέτρεψαν σε χώρο όπου κάθε σαββατοκύριακο

φιλοξενούνται εκθέσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, παραστάσεις και πάρτι.
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS, Πολύβιος Κοσμάτος

POP_L1008468
Είναι μια παρέα πέντε φίλων. Ο καθένας προέρχεται από διαφορετικό επαγγελματικό background. Ο Δημήτρης Μπογδάνος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ιδρυτής του the.flat, ο οποίος ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου και την ανακαίνιση του διαμερίσματος είναι ο creative director και ασχολείται με την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων, το αντικείμενο και τη θεματική τους και τη συνεργασία του the.flat με τους καλλιτέχνες που φιλοξενούν κατά καιρούς στο χώρο. Η Εύα Νικάκη, cultural manager εργάστηκε πρόσφατα ως υπεύθυνη Τύπου σε αθηναϊκές γκαλερί, ενώ στο the.flat έχει αναλάβει την προώθηση των εκδηλώσεων και των δράσεων  στα social media και τους flat.mates (φίλους του the.flat) καθώς και την επικοινωνία με τα Μέσα. Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, δημοσιογράφος και πολιτιστικός συντάκτης σε περιοδικά, ασχολείται με τον συντονισμό των εκδηλώσεων αλλά παράλληλα και με την επικοινωνία με τα Μέσα. Τέλος, την ομάδα του graphic design αποτελούν η Μυρτώ Νασιοπούλου και ο Κοσμάς Απατάγκελος. Η Μυρτώ κατέχει τη θέση της art director σε γραφιστική εταιρία και ο Κοσμάς  έχει στήσει το δικό του γραφιστικό και δημιουργικό γραφείο και μαζί έχουν αναλάβει την οπτική επικοινωνία του the.flat.
Πως προέκυψε η σκέψη να μετατρέψετε ένα αθηναϊκό ρετιρέ στο the.flat, έναν χώρο πολιτιστικών δράσεων;
Με αφετηρία την ανάγκη να στεγάσουμε τα προσωπικά μας πρότζεκτ, γρήγορα συνειδητοποιήσαμε πόση χαρά θα μας έδινε αν ανοίγαμε το χώρο μας και στο ευρύτερο κοινό. Στόχος είναι οι δράσεις μας σύντομα να έχουν εκκίνηση αποκλειστικά από τους flat.mates και να τους δίνεται η ελευθερία να εκφραστούν μέσα στο the.flat.
Πως βρήκατε το συγκεκριμένο διαμέρισμα και πως και επιλέξατε να βρίσκεται στη πλατεία Αμερικής, ένα σημείο όχι και τόσο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα; Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν το νοικιάσατε και κάτω από ποιο σκεπτικό κάνατε τη διαμόρφωση του χώρου;
Το διαμέρισμα αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή την αφορμή για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η αστική καταγωγή του χώρου διατηρήθηκε ανέπαφη και στήθηκε εξ ολοκλήρου ως διαμέρισμα της εποχής του 50. Επί της ουσίας λειτουργεί ως rabbit hole σε μια άλλοτε αριστοκρατική γειτονιά που παραμένει γοητευτικότατη. Για τους επισκέπτες μας είναι συναρπαστική η αίσθηση του απρόσμενου.
IMG_2836
Μπορείτε να μας το περιγράψετε; 
Το the.flat στήθηκε έτσι ώστε να θυμίζει ένα διαμέρισμα εποχής. Έχει κουζίνα και κρεβατοκάμαρες, ξύλινα πατώματα, όμορφα μωσαϊκά, χειροποίητα κάγκελα. Είναι ψηλοτάβανο, με γύψινες διακοσμήσεις και κρυστάλλινες πόρτες. Εξοπλίστηκε από αντίκες που βρέθηκαν στο εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα, αυθεντικά vintage κομμάτια που αγοράστηκαν ειδικά και αντικείμενα από προσωπικές μας συλλογές. Σαλόνια αναγεννήθηκαν, μπαούλα ανατράπηκαν, πικάπ αναδείχθηκαν και παλιές τηλεοράσεις ξαναβρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το άρωμα όλων των παραπάνω συντελεί βασικό ρόλο στη μαγεία που εκπέμπει το κλασικό ρετιρέ μας.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των ενοίκων της πολυκατοικίας και των περιοίκων;
Οι αντιδράσεις ήταν συγκινητικές γιατί το the.flat αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά. Άλλωστε η Ένωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δράση της, αποτελεί πρότυπο του ομαδικού πνεύματος και της ανιδιοτελούς συλλογικότητας που θα όφειλε να διέπει όλους τους κατοίκους αυτής της ταλαιπωρημένης πόλης.
Τι έχετε κάνει μέχρι στιγμής εκεί;
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε στο ενεργητικό μας εκθέσεις γραφιστικής, street art και σκιτσογραφίας, ενδυματολογικές εγκαταστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, διαδραστικές συζητήσεις, μαθήματα yogalates, δημιουργικά workshops, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά διήμερα και θεματικά πάρτι. Έχουμε διαθέσει τον χώρο μας για φωτογραφίσεις, κινηματογραφικά γυρίσματα, θεατρικές πρόβες, μαθήματα χειροτεχνίας, εταιρικά μίτινγκ και έχουμε ανοίξει το μικρό δανειστικό μας βεστιάριο για παραστάσεις και δρώμενα. Παράλληλα έχουμε φιλοξενήσει καλλιτέχνες και στεγάσει στις κρεβατοκάμαρές του, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
IMG_2827
Πόσα άτομα χωράει το ρετιρέ σας;
Από τριάντα για ένα καθιστό μίτινγκ στο γυαλισμένο παρκέ της κεντρικής σάλας του, έως διακόσια για ένα καλοκαιρινό πάρτι στην υπέροχη βεράντα του πάνω από την πλατεία.
Μπορεί κάποιος εκτός της δικής σας ομάδας να γίνει «οικοδεσπότης» στο ρετιρέ σας; Είστε ανοιχτοί σε συνεργασίες;
Φυσικά! Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος ύπαρξης της πλατφόρμας του the.flat. Να υποδέχεται ιδέες ανήσυχων προσωπικοτήτων της πόλης μας.
Το logo σας είναι μια κάτοψη, με μια ανοιχτή πόρτα. Συμβολίζει και κάτι άλλο πέρα από το προφανές;
Συμβολίζει το απολύτως προφανές. Σε μια εποχή που οι νέοι συναντούν μόνο κλειστές πόρτες θέλαμε να καλωσορίσουμε όποιον έχει διάθεση για πολιτισμική διάδραση. Επιπρόσθετα ένα λιτό logo ενός μικρού συμβολικού δωματίου, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, μας αποδεικνύει ότι μπορεί να χωρέσει μεγάλες ιδέες, ποικίλες προσπάθειες, και συναρπαστικές εκδηλώσεις!
IMG_2896
Έχετε επιλέξει να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στα event σας. Πως βγάζετε τα έξοδά σας;
To concept του the.flat είναι να μην έχει είσοδο και να μη χρεώνει τους καλλιτέχνες που προβάλλει. Προσπαθήσαμε να στήσουμε μία αληθινά προσιτή πλατφόρμα έκφρασης στην οποία κανείς δεν προσβλέπει στο κέρδος. Όλες οι εκδηλώσεις είναι αυτοσυντηρούμενες και η λειτουργία του χώρου βασίζεται σε εθελοντική εργασία και προϊοντικές χορηγίες.
Μιλήστε μας για τα Νew York Weekends που διοργανώνετε αυτό τον καιρό.
Τα NY WEEKENDS προέκυψαν όπως και οι περισσότερες ιδέες μας, δηλαδή συζητώντας με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε. Μια έκθεση φωτογραφίας ήταν κάτι που είχαμε στο πλάνο μας από την περσινή χρονιά και σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Απόστολο Ντούρα (τον φωτογράφο της έκθεσης) για ένα από τα ταξίδια του, αποφασίσαμε να εκθέσουμε φωτογραφίες του από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο Απόστολος μας έφερε σε επαφή με τον Gypsy George, τον τραγουδοποιό από το Brooklyn που έκανε το πρώτο flat.unplugged στο opening και που ήρθε στην Ελλάδα το προηγούμενο σαββατοκύριακο αποκλειστικά για το the.flat. Η έκθεση του Απόστολου θα παραμείνει μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί σε εορταστική ατμόσφαιρα το τέλος των NY WEEKENDS! Ως τότε την Παρασκευή και 13 επιστρέφει το αγαπημένο flat.screen με double bill προβολή ταινιών με θέμα τη Νέα Υόρκη και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου Reindeer & Hot Chocolate, όπου το σαλόνι του the.flat θα γεμίσει με μοναδικούς χειροποίητους ταράνδους σ’ ένα cosy απόγευμα με ζεστή σοκολάτα και marshmallows. Τέλος το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Δεκεμβρίου τo παραδοσιακό πια Cupcake Party δια χειρός Τόνιας Αγιοπετρίτου επιστρέφει στο the.flat με συνοδεία κλασικών Christmas Carols και γιορτινή ατμόσφαιρα! Καθ’ όλη τη διάρκεια των NY WEEKENDS @ the.flat θα λειτουργεί αναγνωστήριο με συλλεκτικά περιοδικά και βιβλία για την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Αμερικής.
Ι. Το the.flat βρίσκεται στον έκτο όροφο, στην οδό Καραμανλάκη 14 στην περιοχή της Κυψέλης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο info@theflat.gr ή  να ρίξετε μια ματιά στο theflat.gr
IMG_2858IMG_2863IMG_2891IMG_2900IMG_2938


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

      Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...