Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ




Το νησί της Αίγινας είναι πλούσιο σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς πόρους. Το σημαντικό 
πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής ομορφιάς τοπία αποτελούν 
ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Το πολιτιστικό κεφάλαιο επιβάλλεται να αξιοποιηθεί στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου πολιτισμικού σχεδιασμού. Οι προτεραιότητες αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει να αφορούν στην αναγνώριση, εδραίωση και προβολή της ταυτότητας της πόλης, αλλά και στην βελτίωση της συνολικής της εικόνας. Η τελευταία παράμετρος έχει δύο εκφάνσεις.


Πρωτίστως αφορά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ίδιων των κατοίκων με την πραγματοποίηση έργων υποδομής και δευτερευόντως στη μετατροπή της περιοχής σε ένα πολιτισμικό προϊόν αξιοποιώντας ιστορικά κτίρια και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο Δήμος Αίγινας στην προσπάθεια του να αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρότυπα επιτυχημένες προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και ο στόχος μια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλά βήματα. 
Προσπάθειες γίνονται ήδη τόσο από το Δήμο όσο και από Φορείς και Συλλόγους. Το Αττικό Σύμφωνο Ποιότητας βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του.

Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι η σύγχρονη τάση. Πεζοπορικός - φυσιολατρικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός , θρησκευτικός τουρισμός κλπ. τονώνουν την τοπική απασχόληση ενώ παράλληλα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες.
Ένα πολύ καλό εργαλείο είναι η δημιουργία θεματικών φυλλαδίων και εντύπων. 

Δείτε το καινούριο θεματικό φυλλάδιο που μόλις κυκλοφόρησε από το Δήμο Χερσονήσου Κρήτης το οποίο είναι μία πρωτότυπη έκδοση πλήρους καταγραφής των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής.
Παρουσιάζει τα θρησκευτικά μνημεία όχι μόνο ως ιερούς χώρους  λατρείας, αλλά και ως πολιτισμικά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο διττός αυτός χαρακτήρας τους εγγυάται και την επισκεψιμότητά τους στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού.
Το φυλλάδιο παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για περίπου 40 εκκλησίες και μοναστήρια του Δήμου Χερσονήσου σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά).
Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης "Το φυλλάδιο για τον θρησκευτικό τουρισμού έχει στόχο να παρακινήσει τον ταξιδιώτη να επισκεφτεί όλους τους οικισμούς του Δήμου μας τόσο της  ενδοχώρας όσο και της παραλιακής ζώνης και να θαυμάσει τα μνημεία  πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι βυζαντινές και νεώτερες εκκλησίες μας. Η έκδοση του θεματικού φυλλαδίου για τον για τον θρησκευτικό τουρισμό θα ωφελήσει πολλαπλά την  τοπική οικονομία, διότι παροτρύνει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν και τις λιγότερο γνωστές πλευρές του Δήμου μας και θα δώσει ώθηση στην ενίσχυση του τουρισμού μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φυλλάδιο αυτό θα διανεμηθεί δωρεάν σε ξενοδοχεία της περιοχής».
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το φυλλάδιο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο
http://issuu.com/myhersonissos/docs/religiontourismcretehersonissos

Θεματικά φυλλάδια θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και εδώ στο νησί μας.
Ιδέες υπάρχουν και προγράμματα καινοτόμα , άνθρωποι με όρεξη για δουλειά υπάρχουν . Οργάνωση  συντονισμός και αξιοποίηση τους χρειάζεται αν αγαπάμε την Αίγινα. Η λέξη κλειδί είναι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ .
                                                                                     Κωνσταντίνα Χατζίνα 
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα  Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
 ( πηγή πληροφοριών http://www.citybranding.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...