Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Εικαστική ξενάγηση στο έργο του περιηγητή Παυσανία

αναδημοσίευση από www.naftemporiki.gr

Ομαδική έκθεση στην Αίγινα, έως τις 30 Ιουλίου

Χαρίτων Μπεκιάρης.
Διακεκριμένοι, αλλά και νέοι καλλιτέχνες πραγματοποιούν μια εικαστική ξενάγηση στο έργο του περιηγητή και συγγραφέα Παυσανία, μέσα από την ομαδική έκθεση με τίτλο «Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις», που εγκαινιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.
Γιώργος Σαλταφέρος.
Σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, οι καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και προβάλλοντας το προσωπικό τους ύφος, συμβάλλουν στη σύγχρονη απεικόνιση του κόσμου και των εμβληματικών ελληνικών τοπίων, που περιηγείται και περιγράφει ο σημαντικός συγγραφέας Παυσανίας. Αρκαδικά και παραθαλάσσια τοπία, αρχαίοι ναοί της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Αίγινας, ερειπιώνες και αρχαία μέλη και γλυπτά σηματοδοτούν την περιήγηση στο έργο του.
Λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού 
Ο Παυσανίας,  Έλληνας ή εξελληνισμένος Λυδός που έτρεφε βαθύ σεβασμό και θαυμασμό προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Χαλκέντερος περιηγητής και συγγραφέας περιηγητικών κειμένων, καταγόμενος από την περιοχή της Λυδίας στη Μικρά Ασία, παρέδωσε στην ανθρωπότητα το πολύτιμο δεκάτομο έργο του, «Ελλάδος Περιήγησις».
Το έργο σώζεται ολόκληρο, αποτελώντας πολύτιμη πηγή αρχαιογνωσίας, καθώς καταγράφει και διασώζει τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στο σύνολό τους. Αγάλματα, πίνακες, τάφοι, ναοί, παραδόσεις, έθιμα και προϊόντα, όλα περνούν από το βλέμμα και την εξαιρετική πένα του Παυσανία, που - με μοναδικό ύφος - αποδίδει την πραγματικότητα του ελληνικού χώρου και μαρτυρά την ελληνική ζωή της κλασικής εποχής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος και εμβριθής μελετητής του Παυσανία, Τζέιμς Φρέιζερ: «Χωρίς τον σπουδαίο αυτόν περιηγητή, ένα μεγάλο μέρος των αρχαίων ερειπίων της Ελλάδας θα ήταν ένας λαβύρινθος χωρίς νήμα και ένα αίνιγμα χωρίς λύση».
Τίμος Μπατινάκης.
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν με έργα τους οι: Δάφνη Αγγελίδου, Ελένη Αγγέλου, Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Αντώνης Αντζουλίδης, Μάριος Βουτσινάς, Joshua Garrick, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένμη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Μαρίνα Στελλάτου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης, Στεφανία Χαρσούλα, Αθηνά Χατζή.
Γεύσω Παπαδάκη.
Πληροφορίες
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας: Σπύρου Ρόδη 16 (πίσω από την παραλία), τηλ.: 22970 26401, 6944 430513, 6985 933290. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 10:30 - 1:30 και 19:00 - 21:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...