Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πέντε ελληνικές περιοχές στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO


πηγή  / 


Ιδιαιτέρως σημαντικά και ελπιδοφόρα για τη χώρα μας ήταν τα αποτελέσματα από την Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, καθώς ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση της 17ης Νοεμβρίου 2015, η δημιουργία ενός νέου προγράμματος του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».
Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς διαθέτει ήδη 5 περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO»:
  1. Η Νήσος Λέσβος.
  2. Η περιοχή του Ψηλορείτη.
  3. Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου.
  4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού.
  5. Η περιοχή Σητείας.
Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή της έναρξης του θεσμού στάθηκε στην πρωτοπορία και μέσω των συντονισμένων ενεργειών και προσπαθειών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, καθηγητή Νικόλαου Ζούρου, κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του νέου προγράμματος και να προωθήσει εγκαίρως τις ελληνικές περιοχές.
Η αναγνώριση από την UNESCO των παραπάνω περιοχών καταδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς και αναδεικνύει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής τους διαχείρισης για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...