Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

ΠΗΓΗ https://efadyat.wordpress.com

 Στέλλα Χρυσουλάκη

Ανασυνθέτοντας την εικόνα των οικιών του Πειραιά κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους.
Τα ευρήματα από τις ανασκαφές για την επέκταση του Μετρό

Ποια μορφή απέκτησαν οι οικίες του Πειραιά κατά την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο; Ποιες ήταν οι δραστηριότητες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί σε κάθε χώρο; Ποιες αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες διαπιστώνονται μέσω των υλικών καταλοίπων;
Στη συγκυρία της κατασκευής ενός τεχνικού έργου  μεγάλης εμβέλειας, όπως η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων διερεύνησε οικιστικά κατάλοιπα, καθώς και 115 κατασκευές που σχετίζονται με την ύδρευσή της αρχαίας πόλης του Πειραιά. Βρέθηκαν πλήρεις με δομικό υλικό απόρριψης, αλλά και οικοσκευή των οικιών που ισοπεδώθηκαν κατά την καταστροφή του Σύλλα, το 86 π.Χ. Η αρχιτεκτονική εξέλιξη των οικιών στο χρόνο, οι μετασκευές και οι επεκτάσεις τους αποτυπώνουν τη διαχρονική προσπάθεια των κατοίκων της πόλης να εξασφαλίσουν το αναγκαίο για τη ζωή τους πόσιμο νερό. Παράλληλα, το υλικό με το οποίο πληρώθηκαν κατά τη σταδιακή και κατά φάσεις εγκατάλειψη τους, φωτίζει σημαντικές και ιδιαίτερες πτυχές της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής της πόλης.
Η ερευνητική ομάδα του έργου προσπάθησε να συνθέσει και να ενοποιήσει τα δεδομένα και να φτάσει τελικά στην επανασύνδεση των ανθρώπων με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τοποθετώντας ανθρώπους και αντικείμενα στο ιστορικά προσδιορισμένο κοινωνικό τους πλαίσιο. Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν ως απορρίψεις μέσα σε υπόγειες κατασκευές ύδρευσης παρουσιάζονται σε μια υποθετική αναπαράσταση της αρχικής τους χρήσης. Έτσι, μέσω των ευρημάτων της ανασκαφής θα σκιαγραφηθούν οι λειτουργίες της οικίας της ύστερης ελληνιστικής περιόδου.
Η εισαγωγή και αντιγραφή ξένων προϊόντων αναδεικνύει τις αυξημένες εμπορικές σχέσεις και την στενή επαφή με τους Ρωμαίους, κατά τον 2ο αι. π.Χ., που επηρέασαν και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του Πειραιά. Παράλληλα, από την εξέλιξη της μορφής των καθημερινών σκευών διαπιστώνεται αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και τις συμποσιακές πρακτικές, πράγμα που δηλώνει ότι πρόκειται για μια εποχή μετάβασης προς το ρωμαϊκό τρόπο ζωής.
Αίθουσα διαλέξεων της Ecole française d’Athènes
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015
19:00
IMG_3968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...