Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις και συζητήσεις για τα 25 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

πηγή http://www.pathfinder.gr/
Ένας μαθητής λυκείου που ονειρεύεται να δημιουργήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ένας ασθενής που δεν θέλει να αποχωριστεί το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια, ένας τοκετός υπό το φως των κεριών… 
25 ιστορίες, 25 πορτρέτα ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος το 1990 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στην Ελλάδα.  
Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας "Στιγμές αλήθειας" της Μαριλένας Σταφυλίδου και το ντοκιμαντέρ "25 χρόνια χωρίς σύνορα - The Untold Stories" του Γιάννη Μαυρογένη, αποτυπώνονται 25 χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από τον πόλεμο στο Ιράκ ως την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική και την προσφυγική κρίση του σήμερα.
Η φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 1993 και με φωτογραφικές αποστολές από την Παλαιστίνη και τη Σερβία, μέχρι την Ινδία και το Ιράκ στο ενεργητικό της, "βάζει στο κάδρο" 25 πρόσωπα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρόσωπα που όχι μόνο αποτυπώνονται στο φακό, αλλά που έχουν γράψει την ιστορία του Ελληνικού Τμήματος.
"Σε αυτήν την έκθεση προσπάθησα να αποτυπώσω στα πρόσωπά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις δικές τους προσωπικές στιγμές αλήθειας", αναφέρει η φωτογράφος. (Διάρκεια έκθεσης 18-22 Νοεμβρίου, 10.00 – 22.00).  

Ακολουθούν φωτογραφίες της έκθεσης με ανέκδοτες ιστορίες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, τεχνικός Γιατρών Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, τεχνικός Γιατρών Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: Νυχτερινή βάρδια. Ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσω στους γονείς ότι έπρεπε να αφήσουν σε μένα να διαχειριστώ τη σωρό του παιδιού τους που μόλις είχε πεθάνει από Έμπολα.
ΚΛΑΙΡΗ ΓΙΑΜΑΛΗ, Συντονίστρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Γιατροί Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΚΛΑΙΡΗ ΓΙΑΜΑΛΗ, Συντονίστρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Γιατροί Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στήσαμε καταυλισμό προσφύγων για 50.000 άτομα. Χρειαζόμασταν 600 άτομα που με κλήρωση θα δούλευαν μαζί μας. Ένας έσκισε την πρώτη σελίδα του διαβατηρίου για να δώσει το όνομά του.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΗ, Μαία, Πρώην Αντιπρόεδρος ΔΣ Γιατρών Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΗ, Μαία, Πρώην Αντιπρόεδρος ΔΣ Γιατρών Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΓΕΩΡΓΙΑ: 5 Μαρτίου, πρώτη αποστολή τοκετός. Με το φως το κεριών και με ό,τι είχε το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών γεννήθηκε κορίτσι. Σήμερα η βαφτιστήρα μου Ιωάννα είναι 20 χρονών και ζει στην Απχαζία.
ΗΡΩ ΕΥΛΑΜΠΙΔΟΥ, γιατρός επιδημιολόγος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΗΡΩ ΕΥΛΑΜΠΙΔΟΥ, γιατρός επιδημιολόγος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΕΛΛΑΔΑ-ΕΒΡΟΣ: Μου είπε ότι πονούσε  το μισό του σώμα. Η εξέταση δεν έβγαλε άκρη. Μετά κατάλαβα ότι κοιμόταν μόνο από τη μια μεριά επειδή δεν χωρούσαν αλλιώς 120 άτομα σε 60 τετραγωνικά κελί.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, γιατρός, ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, γιατρός, ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΙΡΑΝ: Κόντρα στους κανόνες ασφαλείας περάσαμε τα σύνορα με το Ιράκ για να βοηθήσουμε τους εκεί Κούρδους πρόσφυγες. Σωθήκαμε την τελευταία στιγμή από τις σφαίρες τρέχοντας πίσω στο Ιράν μαζί με τους πρόσφυγες.
ΠΕΤΡΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ, γιατρός επιδημιολόγος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΠΕΤΡΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ, γιατρός επιδημιολόγος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα - © Μαριλένα Σταφυλίδου
ΓΑΖΑ: Με τους Γιατρούς ένιωσα ότι βρίσκομαι μάρτυρας σε ανθρώπινες ιστορίες που τις ζεις από μέσα και καταλαβαίνεις πόσο ευάλωτοι νιώθουν όλοι απέναντι στην βία.

The Untold Stories

Προσωπικές, ανέκδοτες και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στιγμές συγκινητικές, γεμάτες ευαισθησία και αλληλεγγύη που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο. Αφηγήσεις που δείχνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης στην αναζήτηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια. 
Γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή διαφορετικών ανθρώπων, ξένοι που ήρθαν κοντά για μια στιγμή και η μοίρα τους άλλαξε για πάντα. 
Αυτές τις προσωπικές ιστορίες κατέγραψε ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαυρογένης σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, "25 χρόνια χωρίς σύνορα - The Untold Stories" (Σάββατο 21/11, ώρα 20:00), κατoρθώνοντας να χωρέσει μέσα σε 70 λεπτά τις μεγαλύτερες νίκες, αγωνίες και προκλήσεις του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας και το ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση για το κοινό με τίτλο: "Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα" (Παρασκευή 20/11, 18:00), κατά την οποία θα αναλυθούν οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, της κοινωνίας και της ίδιας της Πολιτείας. 
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα "Εργασία στις Αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα" (Σάββατο 21/11, 10.00-18.30) για όλους εκείνους που επιθυμούν μια ξεχωριστή επαγγελματική σταδιοδρομία χωρίς σύνορα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 20:00 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Στιγμές Αλήθειας" της Μαριλένας Σταφυλίδου. 
Μουσική από την παραγωγό του Pepper 96.6, Λουκία Σούπουλη.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

"Στιγμές Αλήθειας” - Έκθεση Φωτογραφίας της Μαριλένας Σταφυλίδου

Ο φακός της φωτογράφου απαθανατίζει τις στιγμές αλήθειας 25 προσώπων που εδώ και 25 χρόνια γράφουν την ιστορία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
  • Αίθουσα "Αποθήκη" - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 18-22 Νοεμβρίου, 10.00 – 22.00 
  • Εγκαίνια έκθεσης: Αίθουσα "Αποθήκη" - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, 20:00
  • Μουσική από την παραγωγό του Pepper 96.6, Λουκία Σούπουλη.

“Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα”

Οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, κοινωνίας και Πολιτείας. 
Συμμετέχουν οι Arjan Hehenkamp Γενικός Διευθυντής Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ολλανδικό Τμήμα, Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα, Yonous Muhammadi, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Julian Sheather, Επικεφαλής του Τμήματος Ηθικής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.
  • Συντονισμός: Aποστόλης Φωτιάδης, Δημοσιογράφος
  • Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.00

Recruitment Info Day

Μπορείς να γίνεις Γιατρός Χωρίς Σύνορα ακόμη κι αν δεν είσαι γιατρός; Ποιες είναι οι βασικότερες δυσκολίες σε μια αποστολή; Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού περιμένει τις ερωτήσεις σου στο “MSF Café” (ώρες προσέλευσης 10:00-13:00 & 17:00-18:30) αλλά και στο "Recruitment Info Session" (13:30 -15:00) ενώ θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις με τους ανθρώπους μας που συμμετείχαν στις αποστολές στο "Debate with our Expats" (15:30 -17:00).
  • Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 10.00 - 18.00

“25 χρόνια χωρίς σύνορα – The Untold Stories” - Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαυρογένη

Ένας μαθητής λυκείου που ονειρεύεται να δημιουργήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ένας ασθενής που δεν θέλει να αποχωριστεί το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια, ένας τοκετός υπό το φως των κεριών… 25 χρόνια δράσης αναβιώνουν μέσα από τις προσωπικές, ανέκδοτες ιστορίες 25 ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από το 1990 μέχρι σήμερα.
  • Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ώρα 20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...