Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΚΑΡΥΔΗΣ - Οι οπλαρχηγοί της Αίγινας



Μία καλαίσθητη καινούρια έκδοση ήρθε στα χέρια μας εχτές. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο, μόλις 16 σελίδων που περικλείει όμως μέσα της πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο μας. 

Ο αιγινήτης Γιώργος Καρύδης, λάτρης της ιστορίας και της τέχνης του νησιού μας και όχι μόνο, με πολλά ταλέντα και ικανότητες που δεν είναι γνωστά ίσως στο ευρύ κοινό συλλέγει εδώ και χρόνια μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία προσπαθώντας να συμπληρώσει κομμάτι κομμάτι άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Αίγινας.


Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό εξέδωσε φέτος μία μικρή αναφορά στους Οπλαρχηγούς της Αίγινας, "ένα μικρό βιογραφικό αφιέρωμα " όπως λέει ο ίδιος "για τους μεγάλους ήρωες οπλαρχηγούς της Αίγινας που έχασαν οικογένειες, περιουσίες και τη ζωή τους ακόμα για την ελευθερία της Ελλάδας". Ψάχνοντας αρκετό καιρό στο Ιστορικό Αρχείο Αίγινας με τη βοήθεια της κας Άννας Γιαννούλη, στο ληξιαρχείο του νησιού μας, στην υπάρχουσα βιβλιογραφία καθώς και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει από την οικογένεια του ο ίδιος παρουσιάζει στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των Οπλαρχηγών : Γεωργίου Ν. Καρύδη (Τσελεπή), Συμεών Δ. Καρύδη,Κυριάκου Δ. Μούρτζη, Αναστασιου Δ. Μούρτζη, Μιχαήλ Δ. Μούρτζη καθώς επίσης στοιχεία για τη Μάχη Ανάλατου. 


Η προτροπή μας είναι να συνεχίσει και να βοηθήσει έτσι ώστε να μη χαθούν στοιχεία που αναπόφευκτα ο χρόνος τα οδηγεί στη λήθη. 
@Πυξίδα Πολιτισμού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...