Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Online Bιβλιοθήκες που μπορείς να επισκεφθείς 24/7

 

Βρήκαμε κάποιες από τις online βιβλιοθήκες που υπάρχουν εκεί έξω και σου τις παρουσιάζουμε, κερνώντας γνώση για άλλη μια φορά.

Online Bιβλιοθήκες που μπορείς να επισκεφθείς 24/7
 201  0 1

Έχουμε χαρεί ιδιαιτέρως που μαζί με τα κομμωτήρια πριν κάποιες μέρες άνοιξαν και τα βιβλιοπωλεία, μιας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου.

Άλλωστε πολλά από αυτά μας κράτησαν και μας κρατούν ακόμη την καλύτερη συντροφιά όσο προσπαθούμε να συνηθίσουμε στην ιδέα, να στέλνουμε sms προκειμένου να πάμε έναν περίπατο, ή να αγοράσουμε πράγματα από το σούπερ μάρκετ. Αυτό που ίσως αργήσει ωστόσο, είναι η βόλτα σε μια βιβλιοθήκη από αυτές που τόσο αγαπάμε να επισκεπτόμαστε αφού, λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης παραμένουν κλειστές. 

Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο ενημερωμένες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες που υπάρχουν εκεί έξω κι είναι ανοιχτές 24/7, για την αναγνωστική σου πάρτη και μόνο, είτε για να διαβάσεις online, είτε να διαδανειστείς.

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών

Πλήθος συγγραμμάτων και ακαδημαϊκών βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή σε περιμένουν σε ελεύθερη πρόσβαση, ενώ μια απλή εγγραφή ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερους τίτλους, χορταίνοντας σε γνώση.

https://library.upatras.gr/support/edumaterial

Κάλλιπος

Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστότοπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα / Κάλλιπος» είτε έχουν διατεθεί στη Δράση μέσω ανοικτής πρόσκλησης διάθεσης επιστημονικού περιεχομένου. Στόχος του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Μέσω πέντε (5) Θεματικών Περιοχών, μπορείτε να αναζητήσετε εκπαιδευτικό υλικό στο πλήρες κείμενο των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων του Αποθετηρίου, καθώς και να πλοηγηθείτε στα περιεχόμενά του.

https://repository.kallipos.gr/

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Παντείου Πανεπιστημίου

http://library.panteion.gr/

Με ένα πολύ εύχρηστο σύστημα αναζήτησης τίτλων και υλικού για έρευνα και μελέτη η online Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, σε φέρνει με ένα κλικ πολύ κοντά σε άπειρη γνώση. Με μια εγγραφή μπορείς μάλιστα να διαδανειστείς βιβλία που έψαχνες καιρό, από τον πολύ ενημερωμένο κατάλογο του Πανεπιστημίου.

Διαδικτυακή Υπηρεσία Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου Βιβλιοθηκών

Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία «ABEKT e-opac» συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού OPAC (Online Public Access Catalogue) βιβλιοθήκης και μίας εφαρμογής για τη διαχείριση και τη διάθεση πλήρους ψηφιακού περιεχομένου.

Με τη χρήση της υπηρεσίας «ABEKT e-opac», η βιβλιοθήκη μπορεί να διαχειριστεί και να διαθέσει στο κοινό επεξεργασμένες βιβλιογραφικές εγγραφές, οι οποίες διασυνδέονται με το πλήρες ψηφιακό περιεχόμενο. Οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα, μέσω ενός εξελιγμένου web OPAC, να εντοπίσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει και να πλοηγηθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό υλικό μέσα από ένα ευέλικτο και ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον.

Η διαδικτυακή υπηρεσία «ABEKT e-opac» αναπτύσσεται στο πλαίσιο της νέας έκδοσης του συστήματος αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ του ΕΚΤ. Με το «ABEKT e-opac» διατίθενται ήδη, πιλοτικά, οι ψηφιακές συλλογές των Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών Κόνιτσας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης, Ρεθύμνου και Σερρών.

http://www.abekt.gr/eopac

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Με χιλιάδες άρθρα με ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον τον επιθυμεί και δυνατότητα download σε pdf μορφή, σίγουρα έχει σώσει κόσμο και κοσμάκη που έχει επιχειρήσει να γράψει μια οποιαδήποτε εργασία, ανεξαρτήτως θέματος.

http://repository.edulll.gr/edulll/

Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών

Ο Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών (ΕΣΚΕΠ) των ελληνικών επιστημονικών και τεχνολογικών βιβλιοθηκών είναι μια υπηρεσία που το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του, αναπτύσσει, διατηρεί και διαθέτει.

Στον κατάλογο αυτόν παρουσιάζονται τα βιβλιογραφικά δεδομένα των επιστημονικών περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών, που διαθέτουν οι ελληνικές βιβλιοθήκες στις συλλογές τους, ενώ για κάθε τίτλο περιοδικού δίνονται τα στοιχεία της συλλογής (holdings) των βιβλιοθηκών που το διαθέτουν.

Σήμερα, στον κατάλογο συμμετέχουν με τις συλλογές τους 189 βιβλιοθήκες που αριθμούν 100.882 τίτλους περιοδικών.

Η δημιουργία του Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Επιστημονικών Περιοδικών ξεκίνησε το 1983 και τόσο η ενημέρωσή του με νέα στοιχεία περιοδικών και βιβλιοθηκών όσο και η βελτίωση της ποιότητας και εγκυρότητας των εγγραφών γίνεται, εφεξής, σε καθημερινή βάση.

Project Gutenberg

Με ένα τεράστιο κατάλογο που αριθμεί πάνω από 60 χιλιάδες τίτλους από e-books κι ένα πανεύκολο σύστημα αναζήτησης το Project Gutenberg είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό λάτρη των βιβλίων. Αν μείνεις ευχαριστημένος μέσω δωρεάς μπορείς να ενισχύσεις το έργο τους!

http://www.gutenberg.org/

Εθνική Βιβλιοθήκη της Αγγλίας

Ένας πραγματικός διαδικτυακός θησαυρός γνώσης, σου προσφέρεται απλόχερα κι αν τα αγγλικά σου είναι σε καλό επίπεδο, τότε θα αισθανθείς πλουσιότερος πνευματικά μετά από κάθε επίσκεψή σου στην ηλεκτρονική σελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αγγλίας. Καλύπτοντας σχεδόν κάθε πιθανό τομέα μελέτης και έρευνας διαθέτει έναν τεράστιο όγκο υλικού και βιβλιογραφίας για κάθε ενδιαφερόμενο.

https://www.bl.uk/#

Microsoft Academic

Πρόκειται ίσως για μια από τις πλέον ενημερωμένες διαδικτυακές βιβλιοθήκες παγκοσμίως με περισσότερα από 80 εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα στα αρχεία της. Απαιτείται η καλή χρήση αγγλικών μονάχα. Κατά τα άλλα καλή πλοήγηση!

https://academic.microsoft.com/home

Αν δεν σου αρκούν οι παραπάνω επιλογές, τότε μπορείς να χρησιμοποιείς το libdex μια ιστοσελίδα ψαχτήρι για τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου, που θα σε βοηθήσει να ξετρυπώσεις όποιο βιβλίο έχεις θελήσει.

 


 [71]Φράση ποπ κορν
 [72]Αν επιλέξεις να απευθυνθείς στους εραστές των βιβλιοθηκων- ποοστό 0,001% του πληθυσμού- πρέπει να το κάνεις με πιο ιντελεκτουέλ κείμενο, ή με πιο απλό του στυλ «ξέρω τι ψάχνεις γιατί είσαι/είμαι ψαγμένος δεν θα σε κουράσω πολύ με μπουρδίτσες. Θα σου δώσω λύσεις»

Αναδημοσίευση από  www.in2life.gr

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

 

Γερμανικά στρατεύματα μπροστά απ' τη Βουλή των Ελλήνων. Προσωπική συλλογή Γεώργιου Χανδρινού




Την Τετάρτη, 02.12.2020 και ώρες 17.00-19.00 Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα". Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας „Memories of the Occupation in Greece“ (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα διδακτικά σενάρια, που περιέχονται στην πλατφόρμα, είναι φτιαγμένα με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες κάθε μία από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής κατοχής. Τα σενάρια έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην έρευνα και στην επίλυση προβλήματος.
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα είναι δίγλωσση και προσφέρεται για το μάθημα τόσο σε γερμανικά όσο και σε ελληνικά σχολεία.
Στην δίωρη online εκδήλωση θα παρουσιαστούν το Αρχείο και η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα του MOG με live επίδειξη. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.
Πρόγραμμα
Νικόλαος Αποστολόπουλος: Το έργο MOG
Χάρης Αθανασιάδης: Φωνές από την Κατοχή. Προτάσεις για μια εναλλακτική σχολική Ιστορία
Damian Thönges: Το αρχείο MOG
Αρχοντία Μαντζαρίδου: Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG
Ζέτα Παπανδρέου: Το διδακτικό σενάριο "Αντiποινα"

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

View Issue

Ψηφιακό Επιστημονικό Περιοδικό με σύστημα κριτών " Design | Arts | Culture" 



Το εργαστήριο “Σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστική Τεκμηρίωση” της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑ.Δ.Α (https://designlab.uniwa.gr/), σε συνεργασία με 5 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια προχωρά στην έκδοση του Ψηφιακού Επιστημονικού Περιοδικού με σύστημα κριτών “ Design | Arts | Culture ", το οποίο φιλοξενείται στην πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/DAC/issue/view/1418)
 
Το 1ο τεύχος του περιοδικού είναι θεματικό και αναφέρεται στη “Γοητεία των ερειπίων”.
Με μεγάλη χαρά σας καλούμε να υποβάλλετε άρθρα και portfolios, βιβλιοκρισίες σχετικών βιβλίων, καθώς και φοιτητικές διπλωματικές εργασίες (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) στην αγγλική γλώσσα έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην προδημοσίευση του 1ου τεύχους.(https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/DAC/issue/viewIssue/1418/425).



Call for papers and portfolio submissions

Time, one of the dynamic aspects of existence and human creation, embodies duration and
entails change. The decay that it imposes on matter reveals [the entities of] time and space as
entangled, distinct and indivisible forms of being. Whether the ruin represents a trauma or a
sign of the imposition of nature on human traces, constitutes a bridge of visual mediation and
in many cases a carrier of "hidden pleasure".
George Simmel (1958: 380-381)[1] in his essay “The Ruin” describes this fascination towards
decay as a dominating feeling that attracts us to a ruined building. The spectator, be it a flâneur,
a pilgrim, an observer of historical evidence, a researcher of the act of ruining, an artist,
experiences nostalgia, memory, continuity, anamnesis, artistic inspiration, attraction, awe, or
the distancing from the uncanny.[2]
The first issue of Arts | Culture | Design focuses on the topic of “The Entrancement of Ruins”,
inviting academic teachers, researchers, designers and artists to contribute in the wake of this
[a] discussion.
[1] Simmel, George, 1958. “Two Essays: The Ruin.” The Hudson Review, 11(3), 371-385. doi:10.2307/3848614.
[2] Freud, Sigmund, 2003 |1919. The Uncanny (Das Unheimliche). MClintock, David, (transl.) London: Penguin
books.
Deadline for article and portfolio submissions: September 13th 2020.


About the Journal
The International Journal Arts | Culture | Design is a digital open access and peer-reviewed
multi-disciplinary journal, published by Design, Interior Architecture and Audiovisual
Documentation lab of the Faculty of Applied Arts and Culture of the University of West
Attica Greece in cooperation with the: University of Nicosia Cyprus, ESAD Porto Portugal,
ESD Madrid Spain, National University of Arts Bucharest Romania, Academy of Fine Arts
Gdansk Poland. The journal is hosted in the open access e Publishing platform of the National
Documentation Centre of Greece (EKT).
This journal is biannual (with regular and from time to time special issues) and publishes
research articles, projects and portfolios, as well as book reviews and student works. It aims
to provide an academic forum for sharing and connecting ideas, projects and findings about
design, applied arts and culture.
This journal provides immediate open access to its content on the principle that making
research freely available to the public supports a greater global exchange of knowledge.
All articles, portfolios and reviews will be double blind peer reviewed. The official language is
English. All the published works are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0
International License. This permits anyone to copy, redistribute, remix, transmit and adapt the
work provided the original work and source is appropriately cited.
This journal does not charge submission or publication fees.
Useful links:
https://designlab.uniwa.gr/
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/DAC/issue/view/1418
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/DAC/issue/viewIssue/1418/425

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Η μνημειακή Σύνθεση του Μόραλη στο σφυρί










Παρουσία μόνο του δημοπράτη και με προσφορές διαδικτυακά και διά τηλεφώνου θα γίνει η μοναδική δημοπρασία διεθνούς οίκου αφιερωμένη αποκλειστικά στην ελληνική τέχνη, το Greek Sale του Bonhams, αυτή την Πέμπτη 28 Μαΐου.
Της δημοπρασίας αναμένεται να ηγηθεί μια μνημειακή Σύνθεση (1960) του Γιάννη Μόραλη (τιμή εκτίμησης £280.000-350.000 / €312.808,97-391.011,21). «Επικό σε κλίμακα και μεγαλοπρεπές χάρη στην ακρίβεια και το μεγαλείο της απλότητάς του, αυτό το καταπληκτικό έργο απηχεί τις διαχρονικές αξίες της αρχαίας ελληνικής τέχνης», αναφέρει η Αναστασία Ορφανίδου, ειδικός στην Ελληνική Τέχνη του οίκου Bonhams. Πράγματι, η τέλεια ισορροπημένη σύνθεση του πίνακα και οι αρχετυπικές μορφές που χρησιμοποιεί παραπέμπουν σε ιωνική ζωφόρο.
Το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
Ακόμη ένα έργο που προβλέπεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των αγοραστών, ιδιαίτερα λόγω της επερχόμενης επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, είναι ένας πίνακας του Θεόφιλου που απεικονίζει τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στη μάχη με τον Κιουταχή (τιμή εκτίμησης £70.000-100.000 / €78.202,24-111.717,49). Το στιγμιότυπο που απεικονίζεται είναι η ανακατάληψη της Ακρόπολης από τις ελληνικές δυνάμεις το 1826, όπως φαίνεται από τον Παρθενώνα που εμφανίζεται σχηματικά στην πάνω δεξιά γωνία. Ο ζωγράφος είχε συμμετάσχει και εκείνος σε πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1897.
Το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Άλλα έργα που ξεχωρίζουν είναι ένας πίνακας με φυτό (1965) του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (τιμή εκτίμησης £50.000-70.000 / €55.858,74-78.202,24), ένα βάζο με λουλούδια (1966) του Γιάννη Τσαρούχη (τιμή εκτίμησης £40.000-60.000 / €44.687-67.030,49) και ο πίνακας Soubrette arrosant des fleurs του Θεόδωρου Ράλλη που ήταν στην κατοχή της οικογένειάς του από το 1876 που τον ζωγράφισε, αλλά είχε εκτεθεί και στο Salon des Artistes Vivants της ίδιας χρονιάς, στη Φθινοπωρινή Έκθεση του Λίβερπουλ το 1876 και στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1878.

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

15 εικαστικοί αφηγούνται την σχέση της πόλης με τη θάλασσα τον Ιούνιο στην Αθήνα



Έργο της Σπυριδούλας Ζαβιτσάνου

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί στην Αθήνα μία έκθεση που δροσίζει την πόλη με το αεράκι της θάλασσας! Πρόκειται για την 3η έκθεση της σειράς δράσεων σύγχρονης υδατογραφίας του Εικαστικού Επιμελητή Πάρη Καπράλου, σε συνεργασία με 15 ζωγράφους που επικεντρώνονται σε αυτό το είδος τέχνης. Η έκθεση έχει τίτλο "Χρώμα σε Νερό ΙΙΙ: Θάλασσα και Πόλη" και θέμα της είναι η  αποτύπωση θαλασσινού τοπίου, αστικής τοπιογραφίας, ή/και την σχέση / αντίθεση πόλης και θάλασσας. Στόχος του διαρκούς project του Εικαστικού Επιμελητή, με διακριτικό τίτλο "Χρώμα σε Νερό" είναι να προβάλλει τη νέα γενιά Ελλήνων εικαστικών που αξιοποιεί και έχει ανανεώσει με ενδιαφέροντα τρόπο την ακουαρέλα.  Οι ακριβείς ώρες και η διαδικασία των εγκαινίων θα ανακοινωθούν προσεχώς, συμφώνως και με τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας.



Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Παύλος Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Τσαπρούνης, Ελένη Γραφάκου, Κώστας Μίσσιος, Έλενα Μπάρμπα, Κυριακή Δραγομένη, Κώστας Γαρύφαλλος, Φώτης Κλογέρης, Οδυσσέας Σέλιος, Γιώργος Χρονόπουλος, Μαρία Αθανασοπούλου, Κατερίνα Καλουμένου, Γιούλα Παπαδοπούλου – Τσιάντη, και Βάγκυ Φουσέκη.


Πίνακας του Οδυσσέα Σέλιου
Σημειώνει σε σχετικό σημείωμα που εξέδωσε προς τα ΜΜΕ ο κ. Πάρης Καπράλος, Επιμελητής της έκθεσης: "Η σύγχρονη  τέχνη συνδιαλέγεται έντονα με το αστικό τοπίο και οι Έλληνες ζωγράφοι εξ απαλών ονύχων με την θάλασσα. Χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο μεγαλειώδες, το γλυκό, το όμορφο, το μυστηριώδες ή το εντυπωσιακό της θάλασσας, η απεικόνιση του υγροὐ στοιχείου συνδέθηκε συχνά με την πόλη, ως επέκταση του αστικού τοπίου, συμβολή του στο φυσικό περιβάλλον, ή/και παρέμβαση σε αυτό. Η θάλασσα εξακολουθεί να συναρπάζει τους καλλιτέχνες με τα χρώματα και τις εναλλαγές της, και, στις μέρες μας, οπότε τα φυσικά τοπία αποκλίνουν έμπροσθεν της βάναυσης ανθρώπινης παρέμβασης, η θάλασσα και η πόλη μπορούν να νοηθούν ως δύο ξέχωρα θέματα, ή/και ως ένα κοινό θέμα. Η μοναξιά και αποξένωση, η ψυχολογία των ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, ο διάλογος μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου ζητούν έναν νέο τρόπο αποτύπωσης και φυσικά εγείρουν νέα θέματα ενδιαφέροντος απαντώντας στους τρέχοντες προβληματισμούς και διακυβεύματα.  Το λιμάνι γίνεται τόπος φυγής, ενώ η περιαστική πλαζ όαση δροσιάς. Η υδατογραφία παίζει κυρίαρχο ιστορικά ρόλο στην ανάπτυξη της τοπιογραφίας γενικότερα, και της αποτύπωσης της θάλασσας ειδικότερα. Σήμερα, όπου μία μεγάλη σειρά διαφορετικών υδατοδιαλυτών μέσων κυριαρχεί στην σύγχρονη ζωγραφική, η υδατογραφία επεκτείνει την κυριαρχία της σημαντικά στις απεικονίσεις του θαλασσινού τοπίου, αλά και του "ρευστού" της πόλης -της αίσθησης που αποκομίζει και επιθυμεί να αποδώσει ο καλλιτέχνης για το πολυεπίπεδο περιβάλλον του αστικού ιστού."


Έργο του Κώστα Μίσσιου
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020. Η  Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11.00 - 15.00 με Ελεύθερη  Είσοδο για το κοινό.

Σχετικά με την σειρά εκθέσεων "Χρώμα σε νερό"
Η σειρά εκθέσεων "Χρώμα σε νερό" είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που έχει στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα του project στο Facebook, ΕΔΩ.

Σχετικά με την  Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία μαζί με εφαρμογές σχεδιασμού και αισθητικής, που αφορούν σε λειτουργικά αντικείμενα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης , όπως κεραμικά, ύφασμα, κόσμημα, γυαλί, έπιπλο, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.



Χορηγός Φωτογράφισης
Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας 
Arts & Antiques CCR | www.artsantiquesccr.gr
Polis Magazino | www.polismagazino.gr
πηγή http://www.artsantiquesccr.gr/

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΜΗΤΙΔΑ: Ανακαλύψτε 1.200.000 ψηφιακά τεκμήρια και δημιουργήστε εκπαιδευτικό περιεχόμενο



Η ΜΗΤΙΔΑ, η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης εκπαιδευτικού, 
πολιτιστικού και επιστημονικού 
περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού 
Περιεχομένου (ΕΚΤ), που είναι 
ειδικά σχεδιασμένη για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού 
και για την υποβοήθηση του 
έργου των εκπαιδευτικών, αναβαθμίστηκε τεχνικά και εμπλουτίστηκε 
με νέες ψηφιακές συλλογές 
προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πλέον, περισσότερες από
 1.200.000 πηγές περιεχομένου 
είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για εκπαιδευτική επανάχρηση. 
 Σε μια εποχή όπου το έγκριτο ψηφιακό 
περιεχόμενο γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό στον χώρο της
 εκπαίδευσης, το ΕΚΤ παρέχει στους 
δασκάλους και στους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και της 
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 4 διαδικτυακές
 εφαρμογές και έναν τεράστιο όγκο εκπαιδευτικών πηγών 
και επιστημονικών δεδομένων. 
Χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές και τις ελεύθερα προσβάσιμες 
ψηφιακές πηγές του ΕΚΤ,
 οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν ψηφιακό περιεχόμενο, 
να συνεργαστούν, 
να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά σενάρια, θεματικούς χάρτες, 
ηλεκτρονικά μαθήματα
 και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της διδασκαλίας τους.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Θεματικό παζάρι βιβλίων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών από τις εκδόσεις Νήσος



Oι εκδόσεις νήσος σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εκκρεμές, Ευρασία, Θεμέλιο, Πλέθρον και Εικοστού πρώτου αιώνα οργανώνουν θεματικό παζάρι βιβλίων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου και το Σάββατο 7 Μαρτίου στο χώρο των εκδόσεων νήσος, Σαρρή 14, Αθήνα στον 4ο όροφο. Περισσότεροι από 100 τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι σε χαμηλές τιμές.
Όλοι οι αναγνώστες μπορούν να επωφεληθούν, αγοράζοντας αξιόλογα βιβλία σε τιμές έκπληξη!
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή, 10.00-20.00
Σάββατο, 10.00-18.00

Είσοδος ελεύθερη.
πηγή www.stokokkino.gr

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική: 20ός Αιώνας
















Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, ώρα 20.00 Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών 
& Μουσικής Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ εγκαινιάζεται η έκθεση Η Ανθρώπινη Μορφή 
στην Ελληνική Ζωγραφική 20ός Αιώνας Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης 
Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη.




Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη 
παρουσιάζουν στους χώρους του Ιδρύματος την έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην 
Ελληνική Ζωγραφική στον 20ό αιώνα». Εβδομήντα τρεις μοναδικοί πίνακες της 
νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν 
την περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής 
του 20ού αιώνα. Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει 
ότι η ανθρώπινη μορφή αποτελεί προσφιλές θέμα των καλλιτεχνών σ’ όλη τη διάρκεια 
του 20ού αιώνα. Η θεματική αυτή έκθεση μας επιτρέπει, επίσης, να παρακολουθήσουμε 
τη σταδιακή αποδέσμευση της ανθρώπινης μορφής από τον ακαδημαϊκό νατουραλισμό 
και την εκφραστική της αυτονόμηση, καθώς και την επίδραση που άσκησαν τα πρωτοποριακά
 κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Στην έκθεση 
παρουσιάζονται έργα των ζωγράφων: Συμεών Σαββίδη, Θάλειας Φλωρά Καραβία, 
Κωνσταντίνου Παρθένη, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Σπύρου Παπαλουκά,
 Όθωνα Περβολαράκη, Περικλή Βυζάντιου, Γιώργου Μπουζιάνη, Νικολάου Λύτρα, 
Γεράσιμου Στέρη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, 
Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γεώργιου Βακιρτζή, Κωνσταντίνου Βυζάντιου, Παναγιώτη 
Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Χρίστου Καρά, Γιάννη Γαΐτη, Παύλου Διονυσόπουλου, 
Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Αχιλλέα Δρούγκα, Χρόνη Μπότσογλου, Θανάση 
Μακρή, Μιχάλη Μαδένη, Ξενοφώντα Μπήτσικα, Γιώργου Ρόρρη κ.ά.










Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου

Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου







Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου έως 26 Απριλίου 2020






Αναδημοσίευση από http://www.artsantiquesccr.gr/

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων Αίγινας από το Ίδρυμα Ανδρέας Καψάλης- Δελτίο Τύπου



Μέλη και φίλοι,


Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11:00

σας περιμένουμε στο κτίριο του Ιδρύματος Ανδρέα Καψάλη στην Λεωφόρο Πετρίτη στην περιοχή Λιβάδι Αίγινας.

για να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με ένα διαφορετικό τρόπο φέτος...


Γίνε διασώστης....μπορείς...!!!

Η εμπειρία που αποκτάς μετά από ένα σεμινάριο ζωής όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου από την Ομάδα διαχείρισης κρίσεων, μπορεί να προκαλέσει μοιραίους προβληματισμούς και υπέροχες πρωτοβουλίες. Μέσα από αυτή την διάδραση και την κοινή ευαισθησία για το νησί μας που δεν έχει τέτοια ομάδα αποφασίσθηκε με ενθουσιασμό η δημιουργία μιας Ομάδας Αίγινας από το Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη και τον σύλλογο φίλων του με βάση ετοιμότητας το κτίριο του και πιθανή εμβέλεια τον Αργοσαρωνικό και με εκπαίδευση πιστοποιημένη από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων η οποία ασχολείται αυστηρά και με συνέπεια σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Αυτή η ομάδα θα αποτελείται από ευαισθητοποιημένους εθελοντές που τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του προφίλ τους θα πρέπει να είναι: να καλύπτουν το 18 έτος και να είναι καλοί άνθρωποι. Μπορούν να δηλώσουν την διάθεση συμμετοχής τους στα τηλέφωνα 6977266678 | 6906253949 | 6974090570 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση idrimakapsalis@yahoo.gr ή με inbox στην σελίδα στο fb  kapsalis foundation SF .
Η πρώτη συνάντηση που θα λύσει όλες τις πιθανές απορίες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11:00 ημέρα όπου το Ίδρυμα θα δεξιωθεί και τα μέλη του για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς.
Με αυτό τον τρόπο δίνεται το στίγμα για μια νέα αρχή στην οποία έστω κι ένας εθελοντής την στιγμή που μια ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο είναι πολύτιμος…. και το νησί μας…. μας έχει ανάγκη όλους…

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος
Φλώρα Καψάλη

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων
Ξανθένια Μαντά





Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...