Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ο Καζαντζάκης «ανασταίνεται» στις 23 Νοεμβρίου


Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία Α’ προβολής της τελευταίας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή που αφορά τον μεγάλο κρητικό συγγραφέα
Ο Καζαντζάκης «ανασταίνεται» στις 23 Νοεμβρίου
Η αφίσα της ταινίας «Καζαντζάκης»
Κοινή χρήση7

Η Πέμπτη 23 Νοεμβρίου θα είναι τελικά η ημερομηνία Α' προβολής της νέας ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος με την τελευταία δημιουργία του ως γνωστόν αποφάσισε να φωτίσει και να τιμήσει τον σπουδαίο έλληνα συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη. Τη διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής Audio Visual SA, η οποία είχε επίσης διανείμει και τον «El Greco», μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του Σμαραγδή. Από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου κυκλοφορεί και η επίσημη αφίσα της ταινίας, στην οποία βλέπουμε πλάτη τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, που πρωταγωνιστεί ως Καζαντζάκης, να ατενίζει το ελληνικό φυσικό τοπίο. Ως γνωστόν, το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στην «Αναφορά στον Γκρέκο» του συγγραφέα, το οποίο παραχώρησαν στην παραγωγή οι Εκδόσεις Καζαντζάκη. 


Σύμφωνα με την παραγωγή της ταινίας, ο Σμαραγδής «εστιάζοντας στο ελληνικό φως, σε αισθήσεις και χρώματα μιας άλλης εποχής και στον κρουστό ελληνικό λόγο του Καζαντζάκη, σκιαγραφεί τον μεγαλύτερο έλληνα συγγραφέα μετά τον Ομηρο, υποστηριγμένο από ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών». 

Εκτός από τον Παπασπηλιόπουλο στην ταινία πρωταγωνιστεί η Μαρίνα Καλογήρου στον ρόλο της συντρόφου του Ελένης και βασικούς ρόλους κρατούν οι Αργύρης Ξάφης (πατέρας του Καζαντζάκη), Μαρία Σκουλά (μητέρα του Καζαντζάκη), Νίκος Καρδώνης (Αγγελος Σικελιανός), Αμαλία Αρσένη (Εύα Σικελιανού), Γιούλικα Σκαφιδά (Ιτκα), Αλέξανδρος Κολλάτος (Ζυλ Ντασσέν), Ζέτα Δούκα (Μελίνα Μερκούρη), Θοδωρής Αθερίδης (Γιώργης Ζορμπάς), Στάθης Ψάλτης (Ηγούμενος της Μονής Σινά) κ.ά. Επίσης, ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής (Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία), ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.

Ο Γιάννης Σμαραγδής επισημαίνει ότι η ταινία του εκτός από φόρος τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη είναι και στον Στάθη Ψάλτη, ο οποίος κατά τραγική ειρωνεία πέθανε μετά τα γυρίσματά της με αποτέλεσμα να μην τη δει ποτέ ολοκληρωμένη.  
Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια και τα όνειρά του. Αυτά τα μονοπάτια ακολούθησε και η ταινία και μετά από ένα ταξίδι γυρισμάτων διάρκειας έξι μηνών στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στη Νότια Γαλλία, στο Βερολίνο και στη Βιέννη. Εξ όσων έχουν φανεί μέχρι σήμερα, το ελληνικό κοινό που πηγαίνει  κινηματογράφο περιμένει με μεγάλη περιέργεια την ταινία του Σμαραγδή, κάτι που ισχύει και για την τελευταία ταινία του Π. Βούλγαρη, το «Τελευταίο σημείωμα», που θα αρχίσει να προβάλλεται εμπορικά στις αίθουσες από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, παραγωγοί είναι οι Ελένη Σμαραγδή και Αλέξανδρος Σμαραγδής με συμπαραγωγό τον Γάλλο Βενσάν Μισό (η ταινία είναι ελληνογαλλική συμπαραγωγή σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία 2017 Films), διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Αρις Σταύρου, μουσικοσυνθέτης ο Μίνως Μάτσας, ενδυματολόγος/σκηνογράφος ο Γιώργος Πάτσας, μοντέζ η Στέλλα Φιλιπποπούλου και ηχολήπτης ο Αρης Αθανασόπουλος. Συμπαραγωγοί της ταινίας από την Ελλάδα είναι η Nova, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ και η Νέλλη Κάτσου

Μέγας χορηγός της ταινίας είναι η Εθνική Τράπεζα, η Aegean, η Τσατσαρωνάκης ΑΕ και πάρα πολλοί άλλοι, Κρήτες και μη. Ειδικά η Κρήτη άνοιξε την αγκαλιά της απ' άκρη σ' άκρη, για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα. 
αναδημοσίευση από http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...