Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ένα γαϊδουράκι από την Αίγινα


Tο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. 



Eκεί εντοπίσαμε ένα παιχνίδι από την Αίγινα. 
Πρόκειται για ένα γαϊδουράκι (1940-1950 . ύψ. 26 εκ).

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών βρίσκεται στη διεύθυνση: 

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο
και είναι ανοικτό 

Πέμπτη 
Παρασκευή   Σάββατο 
Κυριακή:10:00 - 18:00

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

SOCIAL MEDIA KAI TOΥΡΙΣΜΟΣ

Η επικοινωνία είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία για τον άνθρωπο η οποία αποτέλεσε βασικό στοιχείο για τη σύσταση των ανθρωπίνων κοινωνιών και τη δημιουργία πολιτισμών φτάνοντας στη σημερινή εποχή όπου η τεχνολογία και η μαζική επικοινωνία κυριαρχούν.
Τον 21ο αιώνα, η επικοινωνία έχει αποκτήσει ένα περιεχόμενο διαφορετικό λόγω της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών αλλά και της εξάπλωσης της χρήσης του Διαδικτύου.Αυτό το τελευταίο αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα επικοινωνίας. Κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών με χαμηλό κόστος κάτι το οποίο συνέβαλε στη μετάβαση από τη Βιομηχανική Κοινωνία στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Ειναι ο αιώνας της μαζικής καινοτομίας (mass innovation) και αυτό γιατί οι άνθρωποι συζητούν, κοινωνικοποιούνται, ανταλλάσουν απόψεις και καινούριες ιδέες περισσότερο από ποτέ. 
Υπάρχουν κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι μέσα από τη χρήση των ηλεκτρονικών κοινωνικών υπηρεσιών δικτύωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται στην ανάπτυξη του Web 2.0. Το Web 2.0 αποτελεί τη δεύτερη γενιά του διαδικτύου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δημοσιευμένα κείμενα, να επικοινωνούν με άλλους χρήστες, να κάνουν πλοήγηση σε ειδικές θεματολογίες στο διαδίκτυο. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει και αλλάξει την καθημερινή μας ζωή σε όλους τους τομείς. οικονομία, πολιτική, εκπαίδευση, υγεία, εργασία κλπ.
O τομέας του τουρισμού δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.  Οι τουριστικοί προορισμοί προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον, διευρύνοντας τις προσφερόμενες εξυπηρετήσεις και αναβαθμίζοντας το προιόν που προωθούν.Το τουριστικό προϊόν είναι από τα ποιο περίπλοκα είδη στο μάρκετινγκ, αφού αποτελείται και από αγαθά και από υπηρεσίες. Η κατανάλωση του σχετίζεται με την απόκτηση εμπειριών παρά με την απόκτηση αγαθών. Υπηρεσίες και δομές αναπτύσσονται βάσει του τρόπου με τον οποίο οι υπεύθυνοι αντιλαμβάνονται ότι το προϊόν ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Η δυσκολία αναφέρεται στην αντίληψη μιας τόσο μεγάλης αγοράς, με διαφορετικά πρότυπα και ανάγκες. 
Την ίδια στιγμή, ενισχύεται ο ανταγωνισμός, που επιτείνεται και από την δημιουργία νέων προορισμών (εναλλακτικοί προορισμοί, προορισμοί με χαμηλότερο κόστος) έναντι των γνωστότερων προορισμών και των παραδοσιακών, τυποποιημένων προϊόντων. Έχουν δημιουργηθεί διάφορες εφαρμογές κάνοντας την απήχηση του διαδικτύου μεγαλύτερη και περισσότερο κόσμο να το χρησιμοποιεί επίσης. Οι χρήστες συνεργάζονται συνήθως μέσα σε πλατφόρμες, μπορούν με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων να κάνουν πράγματα από κοινού, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές οργανωσιακές δομές. 
Μία τέτοια πλατφόρμα είναι η talktalkbnb (http://www.talktalkbnb.com/en/) ή “το Airbnb της γλώσσας”, όπως έχει επικρατήσει στο εξωτερικό. Κάτι ανάμεσα σε Airbnb και Couchsurfing.
Η TalkTalkBnb, είναι μία συνεργατική πλατφόρμα και συνδέει εντελώς δωρεάν τους «οικοδεσπότες» που θέλουν να βελτιώσουν τις ξένες γλώσσες, με τους «ταξιδιώτες» -επί το πλείστον νέους φοιτητές- που θέλουν να επισκεφθούν έναν προορισμό χωρίς να ξοδέψουν αρκετά χρήματα και να ζήσουν σαν ντόπιοι. Η καινούρια αυτή πλατφόρμα έχει αρχίσει και διαδίδεται με ενθουσιασμό ανάμεσα στους νέους διότι όλα είναι δωρεάν και πανεύκολα. Λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και υπάρχουν ήδη 30.000 εγγεγραμμένοι χρήστες από 130 χώρες. Δωρεάν διακοπές με διαμονή και διατροφή σε σπίτι με αντάλλαγμα πρακτική εξάσκηση γλώσσας. Η πλατφόρμα είναι ιδανική για όσους έχουν χαμηλό budget στο ταξίδι και θέλουν να ζήσουν σαν ντόπιοι. Το “νόμισμα” στην προκειμένη περίπτωση για δωρεάν διακοπές είναι η γνώση μίας ξένης γλώσσας.
H εφαρμογή ΤalkTalkBnB είναι εύκολη στη χρήση. Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να εγγραφεί ως “ταξιδώτης” ή ως “οικοδεσπότης”. Ως "ταξιδιώτης" αναφέρει κανείς στο προφίλ του τον προορισμό που θέλει να επισκεφθεί, την μητρική του γλώσσα και τις υπόλοιπες γλώσσες που μιλάει και ως "οικοδεσπότης", το όνομα της πόλης που θα προσφέρει διαμονή, την γλώσσα στην οποία θέλει να κάνει εξάσκηση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και περιγραφή του ακινήτου.
Με λίγα λόγια τώρα πια εάν κάποιος θέλει να ταξιδέψει παντού στον πλανήτη μας, οικονομικά και με βάση τις προτιμήσεις του δε χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποιο τουριστικό γραφείο. Μόνος του και με τη χρήση των social media, χωρίς υψηλό προυπολογισμό, σπάζοντας την αλυσίδα των διαμεσολαβητών, παίρνει μέρος στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται μπροστα στα μάτια του. Διαμορφώνει την ίδια του την εποχή που είναι αυτή των καινοτόμων ιδεών και των συνεργατικών δικτύων.

@Πυξίδα Πολιτισμού 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Καλωσορίστε το Smartify, το Shazam για τον κόσμο της τέχνης

Τρομάζετε να επισκεφθείτε ένα μουσείο με έργα τέχνης επειδή δεν είστε αρκετά «διαβασμένοι»; Τέλος στο φόβο!

kalwsoriste-to-smartify-to-shazam-gia-ton-kosmo-tis-texnis

Τρομάζετε να επισκεφθείτε ένα μουσείο με έργα τέχνης επειδή δεν είστε αρκετά «διαβασμένοι»; Φθονείτε όσους «γνωρίζουν», ενώ η δική σας καθημερινότητα δεν αφήνει χρόνο για να μελετήστε κι εσείς; Ε, όλα αυτά είναι παρελθόν. Αν εγκαταστήσετε στο έξυπνο κινητό σας την εφαρμογή Smartify, θα έχετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το έργο τέχνης μπροστά στο οποίο στέκεστε, αν το «σκανάρετε» με τη συσκευή σας.
   Παρουσιάστηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και οι δημιουργοί της την περιέγραψαν ως το «Shazam για τον κόσμο της τέχνης». Είναι ήδη σε χρήση σε πάνω από 30 από τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των National Gallery (Λονδίνο), Rijksmuseum (Άμστερνταμ), The Met (Νέα Υόρκη) και LACMA (Λος Άντζελες).
   Πέραν των λεπτομερών πληροφοριών για το έργο τέχνης στις οποίες έχει πρόσβαση, με την εφαρμογή, ο επισκέπτης ενός μουσείου, μπορεί, αν επιθυμεί να εντρυφήσει, να ακούσει συνεντεύξεις τις οποίες έχει δώσει ο δημιουργός του. «Είναι ένας ενθουσιώδης και όλο γνώσεις φίλος, που σας λέει περισσότερα πράγματα για ένα έργο τέχνης» λέει η εκ των ιδρυτών της εταιρείας που επινόησε την εφαρμογή, Άννα Λόου. «Η ομάδα μας αγαπούσε πάντα να επισκέπτεται μουσεία και γκαλερί, και να βλέπει τέχνη. Ανακαλύψαμε ότι αποκτούσαμε πολύ πιο βαθειά κατανόηση και σύνδεση με ένα έργο τέχνης, όταν μαθαίναμε ιστορίες για αυτό και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε» εξηγεί, στο «Dezeen».
   Προς το παρόν, το Smartify δεν αναγνωρίζει έργα τέχνης τα οποία δεν είναι «αποθηκευμένα» στη βάση δεδομένων του. Η ομάδα δημιουργών του έχει επίσης συνεργαστεί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikemedia Foundation, για να χρησιμοποιήσει τη γκαλερί εικόνων της Wikipedia ώστε να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αναγνώρισης εικόνας που χρησιμοποιεί. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να «σώσουν» τα αγαπημένα τους έργα τέχνης και να τα μοιράζονται με την κοινότητα χρηστών του Smartify. Η εφαρμογή, στη βάση των αγαπημένων του καθενός χρήστη, τού προτείνει και άλλα έργα που θεωρεί ότι ενδεχομένως τον ενδιαφέρουν.
   Πλέον, ο καθείς μπορεί να φέρεται, να κινείται ως και να δηλώνει «φιλότεχνος». Είναι, μήπως, αυτό «ο εκδημοκρατισμός της υψηλής τέχνης»;
αναδημοσίευση από http://www.thetoc.gr

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ο Καζαντζάκης «ανασταίνεται» στις 23 Νοεμβρίου


Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία Α’ προβολής της τελευταίας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή που αφορά τον μεγάλο κρητικό συγγραφέα
Ο Καζαντζάκης «ανασταίνεται» στις 23 Νοεμβρίου
Η αφίσα της ταινίας «Καζαντζάκης»
Κοινή χρήση7

Η Πέμπτη 23 Νοεμβρίου θα είναι τελικά η ημερομηνία Α' προβολής της νέας ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος με την τελευταία δημιουργία του ως γνωστόν αποφάσισε να φωτίσει και να τιμήσει τον σπουδαίο έλληνα συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη. Τη διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής Audio Visual SA, η οποία είχε επίσης διανείμει και τον «El Greco», μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του Σμαραγδή. Από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου κυκλοφορεί και η επίσημη αφίσα της ταινίας, στην οποία βλέπουμε πλάτη τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, που πρωταγωνιστεί ως Καζαντζάκης, να ατενίζει το ελληνικό φυσικό τοπίο. Ως γνωστόν, το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στην «Αναφορά στον Γκρέκο» του συγγραφέα, το οποίο παραχώρησαν στην παραγωγή οι Εκδόσεις Καζαντζάκη. 


Σύμφωνα με την παραγωγή της ταινίας, ο Σμαραγδής «εστιάζοντας στο ελληνικό φως, σε αισθήσεις και χρώματα μιας άλλης εποχής και στον κρουστό ελληνικό λόγο του Καζαντζάκη, σκιαγραφεί τον μεγαλύτερο έλληνα συγγραφέα μετά τον Ομηρο, υποστηριγμένο από ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών». 

Εκτός από τον Παπασπηλιόπουλο στην ταινία πρωταγωνιστεί η Μαρίνα Καλογήρου στον ρόλο της συντρόφου του Ελένης και βασικούς ρόλους κρατούν οι Αργύρης Ξάφης (πατέρας του Καζαντζάκη), Μαρία Σκουλά (μητέρα του Καζαντζάκη), Νίκος Καρδώνης (Αγγελος Σικελιανός), Αμαλία Αρσένη (Εύα Σικελιανού), Γιούλικα Σκαφιδά (Ιτκα), Αλέξανδρος Κολλάτος (Ζυλ Ντασσέν), Ζέτα Δούκα (Μελίνα Μερκούρη), Θοδωρής Αθερίδης (Γιώργης Ζορμπάς), Στάθης Ψάλτης (Ηγούμενος της Μονής Σινά) κ.ά. Επίσης, ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής (Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία), ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.

Ο Γιάννης Σμαραγδής επισημαίνει ότι η ταινία του εκτός από φόρος τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη είναι και στον Στάθη Ψάλτη, ο οποίος κατά τραγική ειρωνεία πέθανε μετά τα γυρίσματά της με αποτέλεσμα να μην τη δει ποτέ ολοκληρωμένη.  
Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια και τα όνειρά του. Αυτά τα μονοπάτια ακολούθησε και η ταινία και μετά από ένα ταξίδι γυρισμάτων διάρκειας έξι μηνών στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στη Νότια Γαλλία, στο Βερολίνο και στη Βιέννη. Εξ όσων έχουν φανεί μέχρι σήμερα, το ελληνικό κοινό που πηγαίνει  κινηματογράφο περιμένει με μεγάλη περιέργεια την ταινία του Σμαραγδή, κάτι που ισχύει και για την τελευταία ταινία του Π. Βούλγαρη, το «Τελευταίο σημείωμα», που θα αρχίσει να προβάλλεται εμπορικά στις αίθουσες από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, παραγωγοί είναι οι Ελένη Σμαραγδή και Αλέξανδρος Σμαραγδής με συμπαραγωγό τον Γάλλο Βενσάν Μισό (η ταινία είναι ελληνογαλλική συμπαραγωγή σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία 2017 Films), διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Αρις Σταύρου, μουσικοσυνθέτης ο Μίνως Μάτσας, ενδυματολόγος/σκηνογράφος ο Γιώργος Πάτσας, μοντέζ η Στέλλα Φιλιπποπούλου και ηχολήπτης ο Αρης Αθανασόπουλος. Συμπαραγωγοί της ταινίας από την Ελλάδα είναι η Nova, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ και η Νέλλη Κάτσου

Μέγας χορηγός της ταινίας είναι η Εθνική Τράπεζα, η Aegean, η Τσατσαρωνάκης ΑΕ και πάρα πολλοί άλλοι, Κρήτες και μη. Ειδικά η Κρήτη άνοιξε την αγκαλιά της απ' άκρη σ' άκρη, για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα. 
αναδημοσίευση από http://www.tovima.gr

Τα νομίσματα ως "σύμβολα απτά" στην Αρχαία Ελλάδα

Έκθεση με θέμα σχετικό με τις αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων στα αρχαία νομίσματα, από τον 7ο αι. π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συνεργάζονται για πρώτη φορά και διοργανώνουν από κοινού μία μεγάλη έκθεση με τίτλο "ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα".
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 2 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Απριλίου 2018 και θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με τις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο.Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσο συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Επίσης, είναι το μέσο με το οποίο το κράτος πραγματοποιεί πληρωμές και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τα αρχαία νομίσματα, ωστόσο, δεν είναι απλώς μέσα συναλλαγής· είναι και τα ίδια σύμβολα απτά, που κρατά κανείς στα χέρια του, τα "διαβάζει" και τα αντιλαμβάνεται. Απεικονίζουν παραστάσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, ιστορικές και άλλες, που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή η οποία τα εξέδωσε.Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες. Ξεκινώντας από τα πρώτα ανεικονικά νομίσματα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του νέου μέσου συναλλαγής, του κέρματος, που καθιερώθηκε και εξαπλώθηκε τάχιστα στον αρχαίο κόσμο, φέροντας ακόμη και συγκεκριμένες ονομασίες (π.χ. δαρεικοί, χελώνες, γλαύκες, κ.λ.π.). Μολύβδινο ομοίωμα χελώνας. Πιθανότατα χρησίμευε ως μέτρο βάρους. 6ος (;) αι. π.Χ. © Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας (φωτ. αρχείο)

Μολύβδινο ομοίωμα χελώνας. Πιθανότατα χρησίμευε ως μέτρο βάρους. 6ος (;) αι. π.Χ. © Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας (φωτ. αρχείο)
Αργυρός στατήρ Αίγινας, παράσταση θαλάσσιας χελώνας. 5ος αι. π.Χ. © Νομισματική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)

























Αργυρός στατήρ Αίγινας, παράσταση θαλάσσιας χελώνας. 5ος αι. π.Χ. © Νομισματική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)

Παρατηρώντας την εικονογραφία, διαπιστώνουμε ότι οι όψεις των νομισμάτων μετατρέπονται σε πεδίο συμβολισμού καθώς, σταδιακά, αποτυπώνουν θρησκευτικά σύμβολα, εμπορικά αγαθά, έργα τέχνης, ιστορικά γεγονότα και αφηρημένες έννοιες, όπως ο πλούτος, η ευημερία, η νίκη, αλλά και προπαγανδιστικά μηνύματα της εκάστοτε εξουσίας και εκδότριας αρχής. 

Χάλκινο αναθηματικό ειδώλιο γλαύκας. 5ος αι. π.Χ. © Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ. Ε. Μίαρη)
Χάλκινο αναθηματικό ειδώλιο γλαύκας. 5ος αι. π.Χ. © Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ. Ε. Μίαρη)
Αργυρό τετράδραχμο Αθηνών, παράσταση γλαύκας. 5ος αι. π.Χ. © Νομ/τική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)
Αργυρό τετράδραχμο Αθηνών, παράσταση γλαύκας. 5ος αι. π.Χ. © Νομ/τική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)
Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας. Οπλιτοδρόμος σε στάση εκκίνησης. ~470 π.Χ. © Μουσείο Λούβρου (φωτ. St. Marechalle)
Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας. Οπλιτοδρόμος σε στάση εκκίνησης. ~470 π.Χ. © Μουσείο Λούβρου (φωτ. St. Marechalle)
Στατήρ Κυζίκου από ήλεκτρο, παράσταση οπλιτοδρόμου. ~475 π.Χ. © Νομ/τική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)
Στατήρ Κυζίκου από ήλεκτρο, παράσταση οπλιτοδρόμου. ~475 π.Χ. © Νομ/τική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)

Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του ρόλου του νομίσματος στην κοινωνία και με μία σύντομη αναφορά στην αρχαιοελληνική τραπεζική δραστηριότητα.
Παρουσιάζονται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank, μαζί με 160 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μαρμάρινη κεφαλή πυργοστεφούς Τύχης. 1ος αι. μ.Χ. © Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου (φωτ. αρχείο ΕφΑ Κορινθίας)
Μαρμάρινη κεφαλή πυργοστεφούς Τύχης. 1ος αι. μ.Χ. © Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου (φωτ. αρχείο ΕφΑ Κορινθίας)
Αργυρό τετράδραχμο Σμύρνης, παράσταση Τύχης Πόλης. Μετά το 165 π.Χ. © Νομ/τική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)
Αργυρό τετράδραχμο Σμύρνης, παράσταση Τύχης Πόλης. Μετά το 165 π.Χ. © Νομ/τική Συλλογή Alpha Bank (φωτ. Π. Μαγουλάς)

Tην έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με λήμματα όλων των εκθεμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Επιμελητές της έκθεσης: Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Γιώργος Τασούλας, Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank.
Ιδέα - Συντονισμός: Νίκος Σταμπολίδης, Δήμητρα Τσαγκάρη.
πηγή : www.pathfinder.gr

Απομεινάρια κηδείας με πλοίο των Βίκινγκς σε πλατεία νορβηγικής πόλης


VIKING BURIAL
Εκτύπωση
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Τροντχάιμ, Νορβηγοί αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε μια ταφή των Βίκινγκς με πλοίο, η οποία θεωρείται πως είναι ηλικίας 1.000 ετών και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία.
«Περιμέναμε ένα τέτοιο εύρημα 25 χρόνια» είπε ο επικεφαλής του προγράμματος, Ίαν Ριντ, στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ανέφερε η νορβηγική εφημερίδα Adresseavisen. 
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Ριντ εκτιμά πως το εύρημα ανάγεται στην πρώιμη περίοδο των Βίκινγκς, τη στιγμή που ο συνάδελφός του και επίσης αρχαιολόγος Τζούλιαν Κανταμαρτέρι υποστηρίζει ότι πρέπει να χρονολογείται μεταξύ του 500 και του 1000 μΧ.
Αν και δεν διασώθηκαν ξύλινα τμήματα, όγκοι σκουριάς και καρφιά υποδεικνύουν πως στο σημείο εκείνο θάφτηκε ένα πλοίο. Μέσα στον τάφο βρέθηκαν υπολείμματα οστών, καθώς και κόκαλα ποδιών, που θεωρείται από τους επιστήμονες ότι ανήκαν σε άνθρωπο. Περαιτέρω ανάλυση DNA θα ρίξει φως στην προέλευσή τους. Επιπλέον, βρέθηκαν αντικείμενα που προέρχονταν από την ταφή (κτερίσματα).
Σε μια τέτοια κηδεία, ένα πλοίο ή μια βάρκα χρησιμοποιείται ως φέρετρο για τον νεκρό και τα αντικείμενα της ταφής του. Αυτό το είδος ταφής ήταν αρκετά κοινό στους λαούς του βορρά, ειδικά μεταξύ των Βίκινγκς. Κατά κανόνα, σε κάθε τέτοιο τάφο τοποθετούνταν μία σορός, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.
Το Τροντχάιμ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Ιδρύθηκε το 997 μΧ και ήταν πρωτεύουσα των Βίκινγκς ως τις αρχές του 13ου αιώνα. Η ταφή αυτή θεωρείται προγενέστερη. Σημειώνεται πως και σε άλλους οικισμούς των Βίκινγκς, όπως στη Μπίρκα, έχουν βρεθεί τέτοιοι τάφοι, οι οποίοι ήταν κοντά σε κέντρα εμπορικής δραστηριότητας.
πηγή: http://www.huffingtonpost.gr

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο Jean Paul Gaultier στο Μουσείο Μπενάκη από 26/04/2017 - έως 18/11/2017




Τον Απρίλιο του 2017 ο σημαντικός σχεδιαστής μόδας Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα) μία δημιουργία του, το μοντέλο «Παρίσι-Αθήνα», από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», υψηλή ραπτική Άνοιξη-Καλοκαίρι 2006.
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί το έργο του γάλλου δημιουργού στον 3ο όροφο του Κεντρικού κτηρίου, στην προθήκη 2 της αίθουσας 5, δίπλα στις ενδυμασίες που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής του.
Ο Jean Paul Gaultier δήλωσε σχετικά «Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι... Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα. Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στη μόδα με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στυλ. Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο και είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτή την έκθεση».
Η έκθεση του μοντέλου «Παρίσι-Αθήνα» του Jean Paul Gaultier θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 18 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, που πραγματοποιείται παράλληλα στους χώρους της Costa Navarino και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Η συμμετοχή του Jean Paul Gaultier κατέστη δυνατή χάρη στον στενό του συνεργάτη, Κωνσταντίνο Καταλακινό.
πηγή: www.benaki.gr

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...