Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Οι Αιγινήτες ήρωες του 1821

  Ένα άρθρο του Γιώργου Καρύδη 




Οπλαρχηγός Γεώργιος Ν. Καρύδης (Τσελεπής)*



Γεννήθηκε το 1806.Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από τη Βαλύρα της Πελοποννήσου.

Ο Γιωργάκης (Τσελεπής) Αιγινήτης, ευπατρίδης όπως γράφει το 1834 ο Διονύσιος Σουρμελής, πριν από την επανάσταση βρισκόταν στην αυλή του Αλή Πασά. Ήταν γνωστός για τη γενναιότητα, τον πατριωτισμό, την πραότητα, την πειθαρχία στους στρατιώτες του. Ξόδεψε όλη την περιουσία του για τις ανάγκες του στρατού και δε λογάριαζε το θάνατο.

Ήταν αξιωματικός ΣΤ' οπλαρχηγός του στρατού της Αίγινας. Πήρε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις όπου πολέμησαν οι Αιγινήτες. Έγινε χιλίαρχος το 1824. Πολέμησε επικεφαλής των Αιγινητών στην πρώτη πολιορκία της Ακρόπολης. Διακρίθηκε στους ακροβολισμούς στην Αττική και στη μάχη του Μαραθώνα. Πάντα επικεφαλής των Αιγινητών εκστράτευσε στα Δερβένια το 1824, στην Κόρινθο, στις μάχες κατά του Δράμαλη στη Στυλίδα-Αγία Μαρίνα κατά του  Ιμπραήμ (Κρεμμύδι-Νεόκαστρο) στην Ύδρα με τον Ιωάννη Νοταρά, επικεφαλής 150 Αιγινητών πολέμησε στο Φαληρέα και στον Πειραιά. Στην καταστροφή του Αναλάτου αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε από τους Τούρκους. Στην ίδια μάχη σκοτώθηκε και ο αδελφός του Μιχάλης στις 24 Απριλίου 1827.

Ο Γ. Μακρυγιάννης γράφει στα απομνημονεύματα του:"χάθηκαν εις τον Ανάλατον οι γενναίοι και οι καλοί πατριώτες τα άξια παλικάρια ο Γεώργιος Δράκος, Λάμπρος Βείκος, Γεώργιος  Τζαβέλας, Ιωάννης Νοταράς, ο Γιωργάκης (Τσελεπής) Αιγινήτης και άλλοι πλήθος αξιωματικοί."
Μετά το θάνατο του ανέλαβε την αρχηγία ο εξάδερφος του Συμεών Δ. Καρύδης. 

* Τσελεπής: νέος, λεβέντης, καλοντυμένος, ευγενής.


Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα του Θεόδωρου Βρυζάκη (1855)


Οπλαρχηγός Πέρδικας Κυριάκος Δ. Μούρτζης


Η καταγωγή της οικογένειας Μούρτζη-Μούρτζηνου ήταν πιθανότατα από την Καρδαμύλη της Μάνης.

Ο Κυριάκος Δημητρίου Μούρτζης πήρε το βαθμό του υποχιλίαρχου στα 1824. Αγωνίστηκε από την αρχή της Επανάστασης σε όλες τις μάχες που πήραν μέρος οι Αιγινήτες, επικεφαλής των 130 περίπου στρατιωτών της περιοχής του και των γύρω χωριών. Κατά την εισβολή του Δράμαλη, πολέμησε στα Δερβενάκια, αμέσως μετά στα Δερβένια και στη Ρούμελη.

 Πήρε μέρος στην εκστρατεία της Ύδρας (1824) με τον Παντελή Στάθη Ποριώτη. Πολέμησε με το σώμα του στις μάχες της Αττικής (Χαϊδάρι, Φαληρέα, Πειραιά) υπό τον Μακρυγιάννη και τον Ιωάννη Νοταρά και έπεσε στην καταστροφή του Αναλάτου στις 24 Απριλίου 1827. Την αρχηγία του στρατού ανέλαβε μετά το θάνατο του ο αδελφός του Αναστάσιος Δ. Μούρτζης.


Το κοινοτάφιο των αγωνιστών Φαλήρου και Αναλάτου 

πηγές: Ιστορικό Αρχείο Αίγινας - Γ. Κουλικούρδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...