Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Δελτίο τύπου


H ομάδα της Synergy of Art, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, παρουσιάζει -σε παγκόσμια πρώτη- το Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 ένα πρωτότυπο χοροθεατρικό δρώμενο, με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά», στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αφαίας, στην Αίγινα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, καθώς και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Το μοναδικό αυτό δρώμενο επιχειρεί να συνδέσει την ύλη με το πνεύμα και να ενώσει την πνευματική ενέργεια του ναού της Αφαίας με την οργανική ενέργεια των φιστικόδεντρων, που καρποφορούν στη γη της Αίγινας. Πρόκειται για μία performance-installation, που στοχεύει να φωτίσει τη σχέση του ανθρώπου με την πνευματική του κληρονομιά, ανακαλώντας αξίες και φέρνοντας ένα πνεύμα αναγεννησιακό προς τη γυναίκα, τον έρωτα, το όλον. Κατ’αυτόν τον τρόπο, τιμά με τελετουργικό τρόπο τη δύναμη του θήλεος, όπως ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από αρχέτυπα και δοξασίες, αφυπνίζοντας τη συνείδηση και συμβολίζοντας τη γονιμότητα.
Η παράσταση αντλεί έμπνευση από αρχετυπικά σύμβολα, φυσικά φαινόμενα και εικόνες, όπως: ο σπόρος, το δέντρο της ζωής και της γνώσης, ο κύκλος, η σπείρα, το ταοϊστικό σύμβολο γιν-γιάνγκ, τα στοιχεία του φωτός, του νερού, της γης και του αέρα. Επίσης, γίνονται αναφορές σε μορφές και οντότητες, που προέρχονται από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, όπως οι: Νύμφες, Μούσες, Μοίρες, Αρχαίες Ηρωίδες (Κασσάνδρα, Μήδεια). Η τελετουργική αυτή χορογραφία είναι αφιερωμένη στην ενέργεια και το πνεύμα της Αφαίας, τιμώντας και ενοποιώντας τόσο το ορατό όσο και το αόρατο, αγκαλιάζοντας το φως και το σκοτάδι. Μέσα από τη διαδικασία αυτή τονίζεται η έννοια της ολιστικής μεταμόρφωσης και εκφράζεται η εξελικτική διαδικασία της ανθρώπινης ψυχής, από τη γέννα έως το θάνατο, διερευνώντας τα όρια πέρα από το φράγμα των πεποιθήσεων.
Το καλλιτεχνικό δρώμενο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά» λαμβάνει χώρα διαδοχικά στις τρεις πλευρές του ναού (ανατολικά, νότια, δυτικά). Το κοινό συμπορεύεται με τη δράση των καλλιτεχνών με τη συμβολή ειδικού φωτισμού και την καθοδήγηση εθελοντών, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των θεατών περιμετρικά του ναού.
Στην εν λόγω παράσταση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια του φωτισμού, μέσα από video art και projections, όπως επίσης στην υψηλή ποιότητα της ηχητικής κάλυψης και της μουσικής απόδοσης. Στις προβολές εμφανίζεται το στοιχείο του νερού, που παραπέμπει στο πέρασμα της Αφαίας από τη θάλασσα, καθώς και το στοιχείο του φωτός, που ανακαλεί τη σύνδεση της θεάς με το ναό.
* Ο υπότιτλος αναφέρεται στη χιλιομετρική απόσταση σε ευθεία γραμμή του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Ημερομηνία: Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015
Ώρες έναρξης: 21:00 και 23:00
Διάρκεια: 45’ περίπου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη-Δημιουργία: Silvia Macchi
Performers: Μελίνα Αργυρίου, Silvia Macchi, Ναταλία Παρθενίου, Γιάννης Μήτσος, Ροδάνθη Σγουράκη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Δραματουργία: Silvia Macchi, Δέσποινα Γεωργακοπούλου
Video Art: Βαγγέλης Καλαϊτζής
Video Graphic Design: Μιχάλης Αθανασόπουλος
Κοστούμια: Χριστίνα Βαρώτσου
Costume Painting: Anne Kern
Styling: Αλέξανδρος Βαλαμπάνης
Πιάνο-Πρωτότυπη Σύνθεση: Τάνια Γιαννούλη
Σαξόφωνο: Guido De Flaviis
Μουσική: Lisa Gerrard
Διεύθυνση Παραγωγής-Επικοινωνία: Ερμής Καθαράκης
Τεχνική Υποστήριξη: Νίκος Βογιατζάκης
Video Editing: Niccolò Lapidari
Παραγωγή: Synergy of Art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...