Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πλούσια πολιτιστική δράση φέτος το καλοκαίρι στο παλιό εργοστάσιο τομάτας στη Βλυχάδα

πηγή http://atlantis-santorini.net/

SANTORINI_ARTS_FACTORY_14Μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων με παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory – SAF), υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ένα σταυροδρόμι πολιτισμού.
Το SAF, μετά την ευγενική παραχώρηση από την οικογένεια Νομικού, θα στεγαστεί στον ιδιαίτερο χώρο του Παλιού Εργοστασίου Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του τόπου.
SANTORINI_ARTS_FACTORY_11_w660
Η επίσημη έναρξη του SAF θα γίνει στις 12 Ιουλίου. Παράλληλα θα είναι ανοιχτός προς το κοινό ο εκθεσιακός εικαστικός κύκλος με τίτλο «White, Grey and a little Red», με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Επίσης, στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου.
Οι επισκέπτες του Εργοστασίου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκέπτονται το Art Shop του χώρου που θα λειτουργήσει προτείνοντας επιλεγμένα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα (σε συνεργασία με την πλατφόρμα δημιουργών «A Jewel Made in Greece»), βιβλία και μουσική (σε συνεργασία με την «Μικρή Άρκτο» και την «ECM»), καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
Τέλος, στις δράσεις του SAF περιλαμβάνονται ένα διήμερο Mini-festival Νέων Δημιουργών και ένα Αφιέρωμα στην Ισότητα και την Ενδοοικογενειακή Βία, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
SAF-TOMATO_INDUSTRIAL_MUSEUM_4_w660
Η λειτουργία του SAF θα βασίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες:
1. Ιστορία-Παράδοση | Βιομηχανικό Μουσείο
Το Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας στη Βλυχάδα Σαντορίνης μετατρέπεται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα Βιομηχανικά Μουσεία που θα προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πλέον παραδοσιακά και διάσημα προϊόντα της Σαντορίνης. Το μουσείο θα λειτουργεί όλο το χρόνο.
2. Πρόγραμμα εκθέσεων & πολιτιστικών εκδηλώσεων
Το φετινό πρόγραμμα του SAF συνοπτικά θα περιλαμβάνει:
- Εκθεσιακό πρόγραμμα
Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ώρα 20:00, εγκαινιάζεται ο εικαστικός εκθεσιακός κύκλος «White, Grey and a little Red», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι Έλληνες εικαστικοί (Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Μαδένης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης και Έφη Φουρίκη) συμμετέχουν με έργα τους στην ομότιτλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής-κατασκευής και video που αναφέρεται μεταφορικά στα πρωτογενή συστατικά του μοναδικού τοπίου της Σαντορίνης, εντάσσοντας σε αυτό συμβολικά το κυρίαρχο λευκό και το γκρίζο, αλλά και το λιγοστό κόκκινο της τομάτας. Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου θα λειτουργήσουν παράλληλα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου αμερικανού εικαστικού J.Joshua Garrick «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας αλλά και τη μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, καθώς και η ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Παναγιωτόπουλου «Το πλοίο Νεράιδα», με γλυπτά κατασκευασμένα από τα κατάλοιπα του περίφημου πλοίου Νεράιδα που έπλεε στο Αιγαίο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
- Εικαστικά workshops
Οι εικαστικοί Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σαμψωνίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον εκθεσιακό κύκλο «White, Grey and a little Red», προσκαλούν το κοινό σε ανοιχτό εργαστήριο με αντικείμενο το έργο τους, τον Ιούλιο (Στέλιος Παναγιωτόπουλος) και τον Αύγουστο (Γιώργος Σαμψωνίδης), κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργηθούν νέα έργα. Τις ίδιες ημέρες θα διοργανωθούν πρωτότυπα εργαστήρια για παιδιά από τους ίδιους καλλιτέχνες. Τέλος, ο διακεκριμένος εικαστικός φωτογράφος J.Joshua Garrick θα δώσει μία διάλεξη για το έργο του την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014.
- Θέατρο
Το SAF θα παρουσιάσει στη Σαντορίνη παραστάσεις που συζητήθηκαν στην Αθήνα, τόσο ανεξάρτητες παραγωγές όσο και παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο πρόγραμμα του SAF περιλαμβάνονται οι παραστάσεις: «Ramona Travel / Η Γη της Καλοσύνης» της Bijoux de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, μία παράσταση σε πλοίο, ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, η ειδικά προσαρμοσμένη για το χώρο παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα και η παιδική παράσταση «Λάχανα και Χάχανα» σε σκηνοθεσία Αποστολίας Παπαδαμάκη.
- Μουσική
Από έντεχνο σε ακουστική και DJ parties, το SAF προτείνει φέτος καλοκαιρινές μουσικές βραδιές για κάθε άκουσμα. Στις προγραμματισμένες συναυλίες φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Χαρούλης, Human Touch, Σαββίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Lunatics, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες και εναλλακτικά σχήματα.
- Χορός
Κορυφαίοι Έλληνες χορογράφοι, διακεκριμένοι για τα έργα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν στο SAF τη δουλειά τους. Πρόκειται για τους: Αγγελική Στελλάτου, Nina Dipla, Rootless Root και Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα.
- Διήμερο φεστιβάλ νέων δημιουργών
Το SAF σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, παρουσιάζουν ένα πλήρες σε εκδηλώσεις διήμερο, αποκλειστικά με παραστάσεις μουσικής από νέες ομάδες και καλλιτέχνες, στο SAF στη Βλυχάδα αλλά και στο Εμπορικό Κέντρο «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» στα Φηρά. Πρόκειται για ένα έμπρακτο έναυσμα που δίνει το SAF στη νέα γενιά καλλιτεχνών, στηρίζοντας τους νέους της Σαντορίνης αλλά και άλλων πόλεων που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο νησί το φετινό καλοκαίρι.
- Αφιέρωμα στην ισότητα και στην ενδοοικογενειακή βία
Τόσο το SAF όσο και το νεοϊδρυθέν Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας στη Βλυχάδα, επιθυμούν να τιμήσουν το ρόλο της γυναίκας στην ιστορία της Σαντορίνης αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν στη δημιουργία και την εξέλιξη του Εργοστασίου Τομάτας. Η γυναίκα διαπρέπει στη Σαντορίνη και στο ευρύτερο Αιγαίο ήδη από την Κυκλαδική Εποχή, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ελλάδας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε σημαντικό ιστορικό γεγονός. Παράλληλα όμως, η γυναίκα σήμερα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, τόσο σε βαθμό ενημέρωσης όσο και αντιμετώπισης, σε καίρια ζητήματα όπως η Ενδοοικογενειακή Βία. Φέτος το SAF, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στέκεται σε αυτό το πρόβλημα και προσκαλεί καλλιτέχνες και ειδικούς να μιλήσουν και να συνδράμουν στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιουλίου.
3. Εκπαιδευτικά προγράμματα – workshops
Το SAF διοργανώνει φέτος ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες, τόσο πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα όσο και ακαδημαϊκού. Μετά τη λήξη του καλοκαιρινού πολιτιστικού προγράμματος, το SAF θα συνεχίσει τη λειτουργία του προτείνοντας εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις, συνεργασίες με σχολεία, εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με στόχο να αποτελέσει έναν οργανικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό σχήμα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους πολυπληθείς επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το «ατλαντίς», ως χορηγός επικοινωνίας του SAF, θα σας ενημερώνει εγκαίρως για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...