Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μελέτη αποκατάστασης για το βουτυροκομείο στο κτήμα Τατοΐου

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων


Ένα από τα μικρά, αλλά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα κτήρια στο κέντρο του κτήματος Τατοΐου, το βουτυροκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ετοιμορροπίας, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης αποκατάστασης, την οποία ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά μελετών για τα κτήρια του κτήματος Τατοΐου, που σκοπεύει να εκπονήσει και να δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Σύλλογος Φίλων Τατοΐου». Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται με χρήματα που συγκεντρώνει ο σύλλογος από φίλους, χορηγούς και εκδηλώσεις.
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται με χρήματα που συγκεντρώνει ο σύλλογος «Σύλλογος Φίλων Τατοΐου». 
«Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τον “Σύλλογο Φίλων Τατοΐου” για την προετοιμασία και ωρίμανση μελετών αποκατάστασης των κτηρίων του κτήματος. Όλο αυτό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής Πολιτείας και των τριών συναρμόδιων υπουργείων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου κτήματος» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το βουτυροκομείο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήδη το 1891, διαφημιζόταν στον Τύπο της εποχής το βούτυρο που παραγόταν εκεί. Ως βουτυροκομείο λειτούργησε έως το 1953 - 1954 και μετά η παραγωγή μεταφέρθηκε στο κτήριο του γαλακτοκομείου, το οποίο διέθετε πιο σύγχρονη τεχνολογία. Αργότερα μετατράπηκε σε μπακάλικο και στη δεκαετία του '70 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Το βουτυροκομείο εγκαταλείφθηκε πλήρως το 2002.
Η μελέτη αποκατάστασής του είναι η τέταρτη που εγκρίνεται από το ΚΣΝΜ για το Τατόι. Πριν από περίπου έξι μήνες είχαν εγκριθεί οι μελέτες αποκατάστασης της οικίας δασοφύλακα, της οικίας αρχικηπουρού και του κτηρίου «Γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος» τις οποίες είχε εκπονήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής.
Σχετικά με τη μελέτη αποκατάστασης του βουτυροκομείου, τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισής της. Υπήρξε, ωστόσο, προβληματισμός για το κατά πόσον μπορεί να εγκριθεί μια μελέτη ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τη χρήση που θα έχει κάθε κτήριο.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...