Τα yurt του Caravan Project ολοκλήρωσαν την εξερεύνηση στα κοιτάσματα ιστοριών του Νομού Έβρου
stories from the sea
06.11.2015
Το Caravan Project παρέμεινε στην Αλεξανδρούπολη, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με την υποστήριξη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης-Αγγελική Γιαννακίδου και του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης. Συγκεκριμένα, πάνω από 600 μαθητές από σχολεία της περιοχής συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που λάμβαναν χώρα καθημερινά, κατά τις πρωινές ώρες, στις σκηνές στο Πάρκο Προσκόπων. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις ιστορίες του Caravan Project, να συζητήσουν πάνω στη θεματολογία των ιστοριών, να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να παράξουν δικές τους ιστορίες μέσα από το δίωρο βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Ιστοριών για ενήλικες, η σύνθεση του οποίου απαρτίζονταν από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν φωτογράφοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και δύο μαθητές Λυκείου. Τα μέλη του Εργαστηρίου Ιστοριών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από εντατικά μαθήματα, βιωματικού χαρακτήρα, σχετικά με την αφήγηση και την κινηματογράφηση: Αρχές Δημιουργικότητας με τον Στρατή Βογιατζή, Θεατρικό Παιχνίδι με την Έλσα Κούντιγκ, Φωτογραφία με τον Γιάννη Κωσταρή, Ντοκιμαντέρ-Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Σενάριο με τους Θέκλα Μαλάμου και Στρατή Βογιατζή και Αφηγηματικές Προσεγγίσεις στο Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ με την Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Μετά το πέρας των μαθημάτων του εργαστήριου ιστοριών για ενήλικες, πραγματοποιήθηκε ένα master class από τον διεθνώς αναγνωρισμένο κινηματογραφιστή Χρήστο Καρακέπελη, ενώ ακολούθησαν γυρίσματα με τους συμμετέχοντες υπό τη δημιουργική του καθοδήγηση.
Από το εργαστήριο ενηλίκων προέκυψαν τέσσερις διαφορετικές ομάδες οι οποίες δημιουργούν αυτή τη στιγμή ντοκιμαντέρ με ιστορίες από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης:
Την ιστορία του Αλέκου Μπατίρη, του τελευταίου ρεμπέτη της Αλεξανδρούπολης, που καθιερώθηκε με το παρατσούκλι Μπατίρης καθώς μοίρασε τα τεράστια κέρδη του λαχείου που είχε κερδίσει σε γνωστούς και άγνωστους φτωχούς της πόλης και ο ίδιος δεν κράτησε παρά μόνο ελάχιστα για τον εαυτό του κι έτσι έμεινε μπατίρης.
Την καταγραφή, μέσω της κινηματογράφησης, της ζωής και της οικολογίας στο Δέλτα Έβρου και της συμβίωσης των ψαράδων με το οικοσύστημα.
Την αρχέγονη τελετουργία της ζωοθυσίας (κουρμπάνι) της θρησκευτικής ομάδας των Αλεβιτών της Θράκης. Το συγκεκριμένο κουρμπάνι έγινε στον ιστορικό Αλεβίτικο τεκέ της Ρούσσας (1400 μ.Χ.), που αποτελεί το δεύτερο ιερότερο προσκύνημα για τους Αλεβίτες παγκοσμίως.
Την εικαστική αποτύπωση της παραθαλάσσιας ζώνης της Αλεξανδρούπολης σε κείμενο του ποιητή Γιώργου Σταυρίδη.
Κατά τη διάρκεια παραμονής του Caravan Project στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις παραπάνω δράσεις, τις εβδομαδιαίες προβολές ντοκιμαντέρ, αλλά και την ανοιχτή προς το κοινό πολυμεσική έκθεση ιστοριών, η ομάδα πραγματοποίησε μια ειδική ξενάγηση σε κοινωνικούς λειτουργούς από την Αλεξανδρούπολη, την οποία ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες του νομού (κυρίως Ρομά, μετανάστες, άστεγους κτλ) και τη θεραπευτική δυναμική που έχουν οι ιστορίες του Caravan Project.
Η ομάδα του Caravan Project, παράλληλα με τις προγραμματισμένες δράσεις που οργάνωσε στο Πάρκο Προσκόπων, πραγματοποίησε μικρά οδοιπορικά σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, δημιουργώντας φωτογραφικές σειρές και μικρές ιστορίες από τα χωριά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Όλες οι ιστορίες από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τόσο των συμμετεχόντων όσο και της ομάδας του Caravan Project, θα αναρτηθούν στο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών στην πλατφόρμα www.caravanproject.org.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός της συμμετοχής του κοινού στις ποικίλες δράσεις του Caravan Project, πολύτιμη υπήρξε και η ανταπόκριση από εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν ως εμψυχωτές στα προγράμματα, συνέβαλαν στο στήσιμο των σκηνών και βοήθησαν στην οργάνωση των προβολών και των διαφόρων εκδηλώσεων. Καταλυτική σε αυτόν τον τομέα ήταν η υποστήριξη του Γραφείου Εθελοντών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Σοφίας Χύτου.
Το Caravan Project θα σημάνει τη λήξη των δράσεών του στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Πάρκο Προσκόπων. Η ομάδα καλεί όσους συμμετείχαν στις δράσεις, αλλά κυρίως όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τα yurt που «κουβαλούν» ανθρώπινες ιστορίες, να βρεθούν στο Πάρκο Προσκόπων για μια τελευταία ξενάγηση στην πολυμεσική έκθεση. Παράλληλα, θα προβληθούν ιστορίες του Caravan Project και των συμμετεχόντων, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική και συλλογική κουζίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου