Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

«Οδύσσεια» Τέχνης στο Αιγαίο με ένα θρυλικό ιστιοφόρο


Το «Meeting the Odyssey project» έρχεται στην Ελλάδα για να «Συναντήσει την Οδύσσεια στον τόπο καταγωγής της».           

Το μοναδικό ιστιοφόρο του Β' παγκοσμίου πολέμου έγινε το μέσο μεταφοράς της τέχνης
Το μοναδικό ιστιοφόρο του Β' παγκοσμίου πολέμου έγινε το μέσο μεταφοράς της τέχνης
Τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. Πενήντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τέσσερις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα. 68 μέρες με παραστάσεις, εργαστήρια και in situ περφόρμανς με φόντο το θρυλικό Αιγαίο. Μια ιδέα.
Από το 2012, όταν δημιουργήθηκε η ιδέα για το εν πλω ταξίδι του θεατρικού πρότζεκτ «Meeting the Odyssey», μια ομάδα καλλιτεχνών με διαφορετικές εθνικές και πολιτισμικές ταυτότητες επιχείρησε να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και να συναντήσει το πολιτισμικό δυναμικό της κάθε πόλης όπου πιάνει λιμάνι, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες.
Με όχημα το θρυλικό «Hoppet», το μοναδικό ιστιοφόρο που επέζησε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ομάδα ταξίδεψε τα δύο προηγούμενα χρόνια από τη Βαλτική, την Κεντρική Ευρώπη, την Πράγα και το Βερολίνο μέχρι την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μάλτα, κάνοντας μάλιστα μία στάση στη Λαμπεντούζα, το νησί-σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία και ελευθερία από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής.
Πρώτη στάση η Λέρος
Καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες ταξιδεύουν μαζί, δίνοντας παραστάσεις
Καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες ταξιδεύουν μαζί, δίνοντας παραστάσεις
Το «Hoppet» βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Ελευσίνας, απ' όπου θα καταπλεύσει στο Αιγαίο (μέχρι τις 9 Αυγούστου). Θα ξεκινήσει την περιοδεία του από τη Λέρο, αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για να συνεχίσει στη Λέσβο, όπου η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε χώρους υποδοχής προσφύγων. Επόμενο σκέλος της περιοδείας η ελληνική ενδοχώρα, με στάσεις στην Ελευσίνα και το Λαύριο, τόπους συμβολικούς ποτισμένους με την ιστορική και μυστικιστική παράδοση. Τελευταίοι σταθμοί του «Meeting the Odyssey» θα είναι ανατολικά -στη Σκύρο και την Ικαρία, όπου θα δοθούν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις σε διαφορετικά χωριά.
Στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεργασίας «Meeting the Odyssey», που απέπλευσε από τη Βαλτική Θάλασσα για να φθάσει μέχρι τη Μεσόγειο, από το 2014 έως το 2016, καλλιτέχνες και οργανωτές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες ταξιδεύουν μαζί, οργανώνοντας εργαστήρια (workshops) και δίνοντας θεατρικές παραστάσεις.
Αποτελεί έναν συνδυασμό στοιχείων από την Οδύσσεια, σύγχρονων θεμάτων της Ευρώπης και ιστοριών που αντλήθηκαν μέσα από την επαφή με τοπικές κοινότητες διαφορετικών γλωσσικών και πολιτισμικών συστατικών των πόλεων-λιμανιών. Πέρα από αυτό, το πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι από μόνο του: φέρνει σε επαφή άτομα από όλη την Ευρώπη μέσα από μια μακρόχρονη συνεργασία με σκοπό να ανακαλύψει διαφορετικά καλλιτεχνικά τοπία και πολιτιστικά ήθη και να αναπτύξει νέες συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η χώρα μας επιλέχθηκε τόσο με κριτήρια πολιτιστικά όσο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Επομένως, κάνοντας στάσεις σε τέτοια σημεία εξαιρετικής σημασίας, το πρότζεκτ υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ? υποδοχείς χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εκπροσωπούν διαφορετικά έθνη, κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.
Η αναζήτηση
Στόχος του πρότζεκτ είναι να αντικρούσει προκαταλήψεις, να αναζητήσει κοινές αφηγήσεις στη ζωή των σύγχρονων Ευρωπαίων μέσα από το συμβολικό ταξίδι της Οδύσσειας και να θέσει τα ερωτήματα: ποιο είναι το κοινό πολιτισμικό έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα; Υπάρχει κοινό έδαφος στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην πολιτιστική τους έκφραση;
Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες; Και το κυριότερο: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι;». «Ναι, μπορούμε» απαντά η Matilda von Weissenberg, πρότζεκτ μάνατζερ του «Meeting the Odyssey». «Πάνω στο πλοίο μας, το ''Hoppet'', με το οποίο συνεχίζουμε να πλέουμε στα νερά του Αιγαίου και της Αδριατικής, με 50 καλλιτέχνες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τις φανταστικές θεατρικές παραγωγές μας και να στήσουμε τα θεατρικά εργαστήριά μας. ''Ελλάδα, ερχόμαστε!''».
Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί στη Λέρο και τη Λέσβο, το «Αναμνήσεις για τη ζωή», μιλάει για τα ξεχασμένα όνειρα και θυμάται τις ελπίδες των ηλικιωμένων, έτσι όπως έζησαν μέσα από τα σώματα των νέων ηθοποιών. Προσκαλεί τους θεατές σε έναν κόσμο αναμνήσεων και άνοιας. Σε ένα ηλικιωμένο σπίτι όπου το παρελθόν και το παρόν φαίνονται εξίσου πραγματικά, επτά άνδρες και γυναίκες ξαναζούν τις ζωές τους και διηγούνται τις ιστορίες τους.
Ιστορίες για το το πώς μεγαλώνεις και γερνάς. Ιστορίες που καθορίζουν τους εαυτούς μας και τι συμβαίνει όταν αυτές καταρρέουν. Ιστορίες που συνδυάζουν τον μύθο του Οδυσσέα με τις πραγματικές ζωές ηλικιωμένων ανθρώπων, το «είναι» με το «ήταν», σε μια συμπαραγωγή μεταξύ των Viirus (Φινλανδία), NO99 (Εσθονία), ProFitArt Εταιρείας (Τσεχική Δημοκρατία), Scarlattine Teatro (Ιταλία) και Asterions Hus (Δανία).
Πάνω από 350 καλλιτέχνες
Πάνω από 350 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις παραστάσεις του «Meeting the Odyssey», ενώ 19.000 θεατές είδαν την παράσταση σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη. Και φέτος το καλοκαίρι φτάνει στον τελικό του προορισμό: στην πατρίδα του Οδυσσέα, την Ελλάδα!
Αντιγόνη Καράλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...