Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η Κων/πολη του 18ου αιώνα στην έκθεση Thomas Hope στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

 

    

Εξήντα έργα με θέμα την Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Thomas Hope: Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την οποία χαρακτήρισε «ευχάριστο πολιτιστικό διάλειμμα στις σχέσεις των δύο χωρών» ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras.
H έκθεση περιλαμβάνει έργα του Thomas Hope από την πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων, οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, απόψεις του Bοσπόρου, βάρκες διασκεδάσεων του σουλτάνου, σκηνές από τα μαγαζιά και τα καφενεία της αγοράς και πολλές τοπικές ενδυμασίες.
Γόνος οικογένειας μεγιστάνων τραπεζιτών, ο Thomas Hope (1769 - 1831) πραγματοποίησε, κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, το Grand Tour, την καθιερωμένη για τους νέους της τάξης του περιοδεία στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή. Πολυμαθής, φιλότεχνος, με μοναδικές συλλογές αρχαιοτήτων, γλυπτικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής, γενναιόδωρος χορηγός και ειδήμων σε θέματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, ανέτρεψε τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής του, αφήνοντας το στίγμα του στην καλλιτεχνική περίοδο Regency (αρχές 19ου αιώνα). Δημιούργησε το "στυλ Hope", το οποίο εμπνέεται από αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου.
Τα έργα του, 350 στο σύνολο, φυλάγονταν στην προσωπική του βιβλιοθήκη δεμένα σε πέντε τόμους, οι οποίοι μετά τον θάνατό του εξαφανίστηκαν. Ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα τους θεωρούσε χαμένους, στην πραγματικότητα είχαν αγοραστεί το 1930 από τον Αντώνη Μπενάκη και φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη. Μετά από ενδελεχή έρευνα τους ανακάλυψε το 1984 η σημερινή επιμελήτρια της έκθεσης και Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου.
 

αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...