Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι προβιομηχανικοί μύλοι της Αττικής


Μέσα από τους χάρτες του Kaupert

Μία συστηματική έρευνα που καταγράφει την ύπαρξη και τον αριθμό των προβιομηχανικών μύλων στην Αττική πρόκειται να παρουσιάσει η Όλγα Λεκού (Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MS Αναστηλώσεων ΕΜΠ), στο πλαίσιο των σεμιναρίων με τίτλο  «Εμβάθυνση στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που οργανώνονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Όπως σημειώνει η κα Λεκού: «Στην Ελλάδα αρκετές περιοχές δεν έχουν συστηματικά ερευνηθεί ως προς την ύπαρξη και τον αριθμό των προβιομηχανικών μύλων. Μία από τις περιοχές αυτές είναι και η Αττική. Με σκοπό τον εντοπισμό και την καταγραφή τους, μελετήθηκαν οι χάρτες της Αττικής του Kaupert, οι οποίοι αποτελούν ανεκτίμητο υλικό έρευνας λόγω της αλλοίωσης που η Αττική έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης και οικοδόμησης. Οι μύλοι που εντοπίστηκαν στους χάρτες καταγράφηκαν και κατόπιν έγινε επιτόπια έρευνα για τον εντοπισμό τους. Επιπλέον υλικό μελέτης αποτέλεσαν παλιές φωτογραφίες και χαρακτικά, στα οποία απεικονίζονται μύλοι καθώς και κείμενα περιηγητών που επίσης μας δίνουν πληροφορίες για τα προβιομηχανικά αυτά εργαστήρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πια χαθεί».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...