Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Προβολή σπάνιου ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Δελτίο Τύπου

Προβολή σπάνιου ντοκιμαντέρ
από το Αρχείο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, η ΝΕΡΙΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ιστορικό τεκμήριο. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Κρυφτό» το οποίο γυρίστηκε το 1955 κατά παραγγελία του ΟΗΕ και η κυριότητά του ανήκει σήμερα στο Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, με ομιλητές τον Αναπλ. Καθηγητή Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Ψαλλίδα, τον Αναπλ. Καθηγητή παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστα Αγγελάκο, τον υπεύθυνο Ιστορικού Αρχείου ΟΛΠ Εμμανουήλ Γεωργουδάκη και τον συγγραφέα Πέτρο Στεφανέα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Αλεξόπουλος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο των ΓΑΚ (Δάφνης 61, Ψυχικό) και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 18΄, αποτελεί μια ρεαλιστική κινηματογραφική περιήγηση στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας του ’50, στα χρόνια της ανοικοδόμησης και της δύσκολης καθημερινής ζωής. Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης είναι οικογένειες προσφύγων, οι οποίοι στοιβάζονται σε πρόχειρα οικήματα στον καταυλισμό της Κολοκυνθούς και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης που επικρατεί στην περιοχή. Η κάμερα καταγράφει τις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων να αξιοποιήσουν τις δύο βασικές διεξόδους που έχουν στη διάθεσή τους: τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με αυξανόμενο ρυθμό στον τομέα της οικοδομής, καθώς και τις παροχές της διεθνούς βοήθειας προς ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...