Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ

αναδημοσίευση από http://www.tovima.gr/

Του κόσμου τα παιδιά και οι φωτογραφίες στην Αίγινα

Του κόσμου τα παιδιά και οι φωτογραφίες στην Αίγινα
Μάρω Κουρή, «Αγκαλιά», Μασάι, Κιλιμάντζαρο, Τανζανία


Ο Αύγουστος πηγαίνει στη φωτογραφία και η φωτογραφία στην Αίγινα. Στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού δέκα διακεκριμένοι εικαστικοί φωτογράφοι παρουσιάζουν από τις 23 έως τις 31 Αυγούστου 120 φωτογραφίες τους υπό τον τίτλο «Σιωπηλά σαν σημάδια». Συμμετέχουν ο Γιώργος Βουτσινάς με δώδεκα πειραματικές φωτογραφίες από τη φύση, η Αναστασία Βουτυροπούλου με εικόνες της Αίγινας, ο Αλέξανδρος Ισαρης με «πορτρέτα» πόλεων και καφενείων από την παλιά Αθήνα, η Λίζη Καλλιγά με φωτογραφίες από αρχαιότητες και από σκοτεινές θάλασσες, η Ισμήνη Καρυωτάκη με σειρά φωτογραφιών δρόμου από το σύγχρονο Βερολίνο και από τη ζωή στις μεγαλουπόλεις, ο Πάνος Κοκκινιάς με τοπία της Ελλάδας που έκανε για την ελληνική συμμετοχή στην εφετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, η Μάρω Κουρή εστιάζει με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά του κόσμου, ο Μιχάλης Μοσχολιός με φωτογραφίες δρόμου από τη ζωή των πόλεων, ο Βάνιας Ξύδας με αστικά και ονειρικά τοπία και οΣπύρος Παναγιωτόπουλος με μια πρόταση σε άσπρο-μαύρο από παλιές και νέες φωτογραφίες.

Η Μάρω Κουρή ταξιδεύει και φωτογραφίζει με ενθουσιασμό, αγάπη αλλά και περίσκεψη τα παιδιά του κόσμου και παρουσιάζει στην έκθεση έντεκα φωτογραφίες από αυτή τη σειρά. Οι τίτλοι τους είναι χαρακτηριστικοί: «Ονειρα χρωματιστά», «Προσευχή», «Αγκαλιά», «Ζεστό φαγάκι». Η ίδια η φωτογράφος γράφει γι' αυτή την ενότητα: «Με αφορμή την κακοποίηση ενάντια στο παιδί, μέσα στο σπίτι, στο σχολείο, στον δρόμο, μέσα από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο, ετοίμασα μια επιλογή με εικόνες παιδιών του κόσμου για να τιμήσω τα λίγα μέσα από τα οποία ένα παιδί ολοκληρώνεται, χαίρεται, γελά, δυναμώνει και συνεχίζει να χτίζει τον σοφό και αθώο άνθρωπο που ήταν τη στιγμή της δημιουργίας του. Εικόνες ευτυχίας ακόμα κι όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες. Ιδίως εκεί, στις χώρες που περισσεύει η δυστυχία, σε μέρη που το γέλιο τους έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, εξαιτίας της σπανιότητάς του. Βλέπω τον κόσμο μια μέρα να έχει τέτοια μεγαλοσύνη που θα σταματήσει η παιδική εργασία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...