Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

2 σχόλια:

  1. Σχετικά
    Close

    Σχετικά

    Το Πρόγραμμα Μνημεία υπό Απειλή (ΜυΑ) είναι ένα εγχείρημα συμμετοχικής επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν υλικές και άυλες αξίες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και αναζήτησης δημιουργικών τρόπων προστασίας της.

    Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο συνεργατών και φορέας υλοποίησης είναι η ΜΚΟ: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

    Η ιστοσελίδα www.mua.gr/ είναι μια διαδραστική βάση δεδομένων μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και να προσθέσουν πληροφορίες για κάποιο μνημείο που γνωρίζουν. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μελέτης για ερευνητές, συνοπτικής θεώρησης για κρατικούς φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαλείο συνεργασίας, παρέμβασης και κόμβος ενημέρωσης για ΜΚΟ και ΜΜΕ αλλά και εργαλείο αποτελεσματικής χρηματοδότησης για Πολιτιστικά Ιδρύματα και Χορηγούς.



    Σύντομο βιογραφικό του Προγράμματος

    Το Πρόγραμμα ΜυΑ επεξεργάστηκε μια παλιότερη ιδέα με τίτλο «Μνημεία σε προστασία-Μνημεία σε κίνδυνο», που υπήρχε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από το 2008 (Κ. Καρράς, Ε. Γρατσία) και στόχευε στη συγκέντρωση βυζαντινών μνημείων ανά την Ελλάδα σε έναν κατάλογο, που ενώ υπάρχει για αυτά μελέτη επέμβασης λείπει η χρηματοδότηση.

    Ο Στ. Λεκάκης, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην ΕΛΛΕΤ ως Υπεύθυνος Προγραμμάτων (2009-2010), τροποποίησε την αρχική αυτή ιδέα και διαμόρφωσε αρχικά το έργο "Μνημεία υπό Απειλή" (Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2011) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα "Α.Γ. Λεβέντης" και το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

    Η ομάδα εργασίας του ΜυΑ, που συμπήχθηκε τον Ιούλιο του 2010, κατέληξε στο εξής σχήμα: Αφού αφαιρέθηκαν τα χρονολογικά κριτήρια ενασχόλησης (μνημεία βυζαντινής περιόδου), το πρόγραμμα διαμορφώθηκε θεωρητικά προτείνοντας μια εναλλακτική μέθοδο κατηγοριοποίησης μνημείων, οργάνωσης των κινδύνων που τα απειλούν και το συσχετισμό των δυο πεδίων. Το πρωτότυπο αυτό, για τα ελληνικά δεδομένα, αντικείμενο αποτέλεσε ερευνητική διαδικασία εντός του προγράμματος με ενδιαφέροντα αποτελέσματα και προεκτάσεις σχετικά με τα αξιακά συστήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στην αντιμετώπιση των κινδύνων που την απειλούν.

    Η ιστοσελίδα του Προγράμματος www.mua.gr/ υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011.



    Συντελεστές

    Στέλιος Λεκάκης, Αρχαιολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Διαχείριση Προγράμματος / μέλος ερευνητικής ομάδας

    Βασίλης Γκανιάτσας, Αρχιτέκτονας: Σύμβουλος διαχείρισης προγράμματος / μέλος ερευνητικής ομάδας

    Ιωσήφ Ευφραιμίδης, Αρχιτέκτονας: Σύμβουλος διαχείρισης προγράμματος / μέλος ερευνητικής ομάδας

    Νίκη Μεγαλομμάτη, Αρχαιολόγος: Υπεύθυνη Ψηφιοποίησης δεδομένων / μέλος ερευνητικής ομάδας

    Honest Partners: Υλοποίηση

    Αλέξανδρος Σκαραμανγκάς, Γραφίστας: Σχεδιαστική και εικαστική επιμέλεια



    Εθελοντές

    Δημήτρης Παπαδέλης, Αρχιτέκτονας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το παραπάνω σχόλιο είναι αναδημοσίευση από τη σελίδα http://www.mua.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...