Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας εκπαιδευτικός προορισμός για προγράμματα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας θα ενταχθεί ως εκπαιδευτικός προορισμός σε προγράμματα του Ελληνικού Σώματος Οδηγισμού. Το ΣΕΟ εκδήλωσε ενδιαφέρον και θα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  για το θέμα αυτό. 
Εμείς ως Τοπικό Τμήμα Αίγινας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την εξέλιξη αυτή και καλούμε όσα από τα παιδιά 5-17  ενδιαφέρονται να γίνουν οδηγοί και να συμμετέχουν στις δράσεις μας να επικοινωνήσουν μαζί μας . "Αναγνωριστικές" συναντήσεις ξεκινούν μέσα στο Μάιο και Ιούνιο , ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά μέσα στον Οκτώβριο.
Υπεύθυνη Έφορος για το Τοπικό Τμήμα Αίγινας είναι η κυρία Μαίρη Σίνη . 
 
Ακολουθεί μέρος από την επιστολή που θα αποσταλεί στο Υπουργείο.


 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στην Αίγινα είναι πλέον μία πραγματικότητα . Την Κυριακή 22 Απριλίου πολλά ήταν τα παιδιά τα οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση . Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Αίγινας και συμμετείχε επίσης το τοπικό τμήμα Κηφισιάς. Από το ΣΕΟ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας η κυρία Αλεξάνδρα Λουκίδου  ( Γενική Έφορος  του  Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού ) , η κυρία Λίτσα Σκούντρα ( Περιφερειακή Έφορος Δυτικής Αττικής ) . Η Eφορος για το Τοπικό Τμήμα Αίγινας είναι η κυρία Μαίρη Σίνη .
             Τα παιδιά χωρίστηκαν σε κλάδους αστεριών, πουλιών , οδηγών και μεγάλων οδηγών ( συγκεκριμένα ναυτοδηγών για το νησί μας , την Αίγινα ). Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης γνωριμίας με τον οδηγισμό πραγματοποιήθηκε και μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού . Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου να ψάξουν για «στοιχεία» και πληροφορίες μέσα στα δωμάτια του μουσείου και έτσι να γνωρίσουν την ιστορία του παίζοντας.
             Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό για μελλοντικές επισκέψεις Τοπικών Τμημάτων Οδηγών από όλη την Ελλάδα .  Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1828, στην οδό Σπύρου Ρόδη 16, που κληροδότησε στο Δήμο της Αίγινας η Πολύμνια Ηρειώτη Θωμάκου, κόρη του Παναγή Ηρειώτη, ο οποίος ήταν διδάκτωρ Φιλολογίας, Αρχαιολόγος, Λαογράφος και επί σειρά ετών Διευθυντής του Σχολαρχείου της Αίγινας.
Στον πρώτο όροφο συναντάμε το "Αστικό Αιγινήτικο σπίτι" που περιλαμβάνει κειμήλια της οικογένειας Ηρειώτη, τη βιβλιοθήκη, την αλληλογραφία και το αρχείο του Παναγή Ηρειώτη, καθώς και παλιά έπιπλα, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, παραδοσιακές και αστικές φορεσιές, Αιγινήτικες δαντέλες φτιαγμένες με κοπανέλι, λευκοκεντήματα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.
Στο ισόγειο μπορούμε να επισκεφθούμε το "Χωριάτικο σπίτι" με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είδη υφαντικής, γεωργικά εργαλεία και το "Σπίτι του Ψαρά" με είδη αλιείας, σπογγαλιείας και μοντέλα καϊκιών σε μικρογραφίας. Ειδικά τα δωμάτια του ισογείου θα ενδιέφεραν πιθανών τους οδηγούς για μελλοντικές επισκέψεις  διότι θα μάθουν πολλά πράγματα από την καθημερινότητα του 19ου  και 20ου αιώνα ( πχ για την παρασκευή χειροποίητου παγωτού , τη συγκομιδή φιστικιού , την παρασκευή φαγητού , τους ναυτικούς κόμπους , τη σπογγαλιεία κλπ ) .
Σας  επισυνάπτουμε το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν οι οδηγοί και το οποίο κάθε φορά θα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα  στα ενδιαφέροντα των παιδιών . Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στο «δωμάτιο του ψαρά» και στο «χωριάτικο δωμάτιο» λόγω οικονομίας χρόνου διότι οι οδηγοί έπρεπε να επισκεφτούν και άλλα ιστορικά μνημεία του νησιού.

Κωνσταντίνα Χατζίνα

Ναυτοδηγός (μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΑΠ- τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων») ( email : dinac71@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...