Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο ρόλος της Ψηφιακής Αφήγησης σε εποχές κρίσης

ΠΗΓΉ http://www.kathimerini.gr/

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Social M
Ο διαμεσολαβητικός, επιμορφωτικός και ο λυτρωτικός ρόλος της ψηφιακής αφήγησης, αποτελεί το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη.
Από τα δικαιώματα των γυναικών, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς έως την επαγγελματική δημοσιογραφία, και από τις καθημερινές μάχες και συμφιλιώσεις στην ιδιωτική σφαίρα, τις πολιτικές αναταραχές στο πάρκο Γκεζί, η αφήγηση, και με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων ως ψηφιακή αφήγηση, αποτελεί ένα όχημα ατομικής έκφρασης, αλλά και συλλογικής παράλληλα προσέγγισης, το οποίο, ειδικά σε εποχές κρίσης καλείται -και πολύ συχνά επιτυγχάνει- να επικοινωνήσει γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα και ανάγκες με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.
Για τις αλλαγές που επιφέρουν τα Νέα Μέσα και τον τρόπο που η ψηφιακή αφήγηση αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων μίλησε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου.
Την πρόκληση της ψηφιακής αφήγησης ως όπλο καταπολέμησης των αδικιών στον χώρο της υγείας περιέγραψε ο Πιπ Χάρντι, από τους υπεύθυνους του προγράμματος «Η Φωνή των Ασθενών», το οποίο, δίνοντας τον πρώτο λόγο στον ασθενή, αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και παροχής φροντίδας. «Οι φωνές και οι αφηγήσεις των ασθενών μάς θύμισαν την έννοια της συμπόνιας», τόνισε.
Την εμπειρία της από ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος διαλόγου στο τομέα της Υγείας στην Τουρκία με την βοήθεια των Νέων Μέσων ανέπτυξε από την μεριά της η κα Μπούργκου Σίμσεκ. «Μέσα από την καταγραφή και την αφήγηση ιστοριών και εμπειριών καθημερινών ανθρώπων οι γιατροί έγιναν μέλη της οικογένειας», είπε. «Πολλοί από την Αμερική και την Ελλάδα θα ήθελαν να είναι εδώ σε αυτό το συνέδριο, αλλά η κρίση τους εμποδίζει», τόνισε ο Τζο Λάμπερτ, συνιδρυτής του Κέντρου για την Ψηφιακή Αφήγηση του Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϊ και πρωτοπόρος στη διάδοση της ψηφιακής αφήγησης διεθνώς.
Ο κ. Λάμπερτ περιέγραψε την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών στην Αμερική και αναφέρθηκε σε προγράμματα που αναπτύχθηκαν σχετικά με την επίδραση των Νέων Μέσων στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της εκπαίδευσης. «Προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε ολοένα και περισσότερους στην ψηφιακή αφήγηση και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μοιραστούν τις ιστορίες τους», είπε, επισημαίνοντας πως «η ψηφιακή αφήγηση είναι ένα παιχνίδι δημιουργίας και πρέπει να παραμείνει έτσι, να μην γίνει τόσο σοβαροφανείς, αλλά να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γράφουν».
Την επίδραση και την αποτελεσματικότητα των Νέων Μέσων σε πολιτιστικούς φορείς ανέλυσε η Μαρία Βαγιανού. «Η ψηφιακή αφήγηση είναι μια νέα πρόκληση και μια ευκαιρία για τα μουσεία να γίνουν πιο ελκυστικά», τόνισε η κ. Βαγιανού, περιγράφοντας τα προγράμματα με τα οποία τα μουσεία επιχειρούν μια νέα, πιο ελκυστική αφηγηματική οδό. «Η ψηφιακή αφήγηση είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν χρειάζεται υπερβολή», προσέθεσε.
Για τον ρόλο των νέων τεχνολογικών μέσων στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής μίλησε η Κάρεν Λίουις, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα δημοσίου διαλόγου για την καταπολέμηση στερεότυπων και προκαταλήψεων σε θέματα περιβάλλοντος. «Σκεφτήκαμε από την αρχή ότι έπρεπε να φτάσουμε στους ανθρώπους και να ακούσουμε τις καθημερινές τους ιστορίες σχετικά με την ενέργεια. Και μετά πήγαμε τις ιστορίες αυτές στην κυβέρνηση», είπε.
Για την προσπάθεια σύνδεσης των γενεών σε εποχές κρίσης μίλησε η Τρίσια Τζένκινς και ανέπτυξε μεθόδους και συγκεκριμένα προγράμματα που εφαρμόστηκαν για να προωθηθεί η αφήγηση των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων. Η Βασιλική Ιωακειμίδου, από τη μεριά της, ανέλυσε τα βήματα ενός προγράμματος που ακολουθήθηκαν για να μεταφερθούν οι εμπειρίες ενός ηλικιωμένου άντρα σε νέους ανθρώπους και οι διαδραστικές μέθοδοι με τις οποίες οι νέοι ενδιαφέρθηκαν, ενώ για τον τρόπο εκπαίδευσης και εξοικείωσης των ηλικιωμένων ανθρώπων με τα ψηφιακά εργαλεία μίλησε η Μπερνάρντ Μάλια.
Για τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί εναντίον της γυναίκας σε χώρες της Ασίας, αλλά και για την ανάγκη της γυναικείας εκπροσώπησης στην ψηφιακή αφήγηση μίλησε η Φάνι Μπραταχαλίμ. Ο ρόλος των Νέων Μέσων στις περσινές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί στην Τουρκία και το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε κατά την τελευταία ενότητα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου. Οι ομιλητές μίλησαν για τις ιστορίες που βγήκαν μέσα από τα ψηφιακά μέσα και ενώ η ατμόσφαιρα στην Τουρκία πριν τις διαδηλώσεις ήταν γεμάτη από απόγνωση, φόβο και ανησυχία, με δημοσιογράφους στη φυλακή, τα Νέα Μέσα δώσανε την ευκαιρία στους πολίτες να εκφραστούν, να διαμαρτυρηθούν και να υψώσουν τις φωνές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...