Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019



Το φωτογραφικό εργαστήρι του Μορφωτικού συλλόγου Αίγινας ‘’ο Καποδίστριας’’ φιλοξενεί την Τετάρτη 13/11/2019 τον γνωστό φωτογράφο Βασίλη Αρτίκο που θα παρουσιάσει και το έργο του. Ο Βασίλης είναι ένας φωτογράφος που λειτουργώντας με την φωτογραφική του διαίσθηση και με την αμεσότητα του χαρακτήρα του μας έδωσε μερικές από τις πιο όμορφες φωτογραφίες στην συγχρονη ελληνική φωτογραφική πραγματικότητα. Πολυταξιδεμένος σε Ασία και Αφρική οι εκφραστικές και ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του εκπέμπουν την αμεσότητα και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων που φωτογραφίζει. Από το αγαπημένο του Μεσσολόγγι μέχρι και την ‘’δεύτερη πατρίδα του’’ την ορεινή Αιθιοπία μας ταξιδεύει σε μαγικούς κόσμους, η αφήγηση των δικών του ιστοριών στις φωτογραφίες του είναι μια μοναδική εμπειρία, η είσοδος είναι ελέυθερη και η ώρα έναρξης της εκδήλωσης είναι στις 18.30 που θα γίνει στην αίθουσα του Μορφωτικού συλλόγου (Νοσοκομείου & Αγ. Νεκταρίου - πληροφορίες 6934793002)
Βασίλης Αρτίκος

''Γεννήθηκα το 1958 σ ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας .Το σπίτι που μεγάλωσα μπορεί να ήταν μικρό και φτωχικό αλλά περισσεύαν η αγάπη και τα βιβλία μιας και ο πατέρας μου ήταν βιβλιοφάγος όπως περιπαικτικά τον φωνάζαν οι φίλοι του Ι.Μ Παναγιωτόπουλος και η Βάσω Κατράκη (πατριώτες, όλοι τους από το Αιτωλικό).
Ξεφύλλιζα καθημερινά την εγκυκλοπαίδεια του ΗΛΙΟΥ όχι για να διαβάζω αλλά να κοιτάζω αχόρταγα τις εικόνες της. Ήταν η πρώτη μου επαφή με εικόνες τυπωμένες σε χαρτί.
Ζήλεψα…ήθελα να κάνω και εγώ εικόνες ..μου πήρανε κηρομπογιες και ξυλομπογιες και άρχισα καθημερινά να ζωγραφίζω σ ότι έβρισκα. Συνέχισα να ζωγραφίζω σαν έφηβος και φοιτητής ..μιας και γη φωτογραφία τότε για μένα ήταν απλησίαστο οικονομικά εγχείρημα.
Τέλειωσα το πανεπιστήμιο, έπιασα δουλειά και απόκτησα επιτέλους φωτογραφική μηχανή. Άρχισα να φωτογραφίζω μανιωδώς ξεκινώντας από το σπίτι μου φωτογραφίζοντας τα παιδιά μου με ένα τρόπο που θα ήθελα να τα ζωγραφίσω…
Σιγά σιγά ξεθάρρεψα ..βγήκα και φωτογράφιζα έξω από το σπίτι.
Φωτογράφιζα πλέον καθημερινά ..εκεί στη θάλασσα τη πλατιά τη μεγάλη του Κωστή Παλαμά, εκεί στην ιερή λιμνοθάλασσα του
Μεσολογγίου στο λιτό και απέριττο τοπίο της , άρχισα να βλέπω γραμμές και σχήματα και να πειραματίζομαι με το φως και τη προοπτική.
Φωτογράφιζα τους ανθρώπους της λίμνης ,του αλατιού, τα τσιγγανακια να παίζουν, τα πουλιά της λίμνης ,…τις γιορτές και τα πανηγύρια .
Ταξίδεψα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πλέον, αναζητώντας εικόνες που είχα δει μικρός…στα όνειρά μου. ''


Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958 στη Γαβαλού Μεσολογγίου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάσθηκε ως οικονομολόγος και εκτ. καθηγητής στα ΤΕΙ Μεσολογγίου επί σειρά ετών.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία ως ερασιτέχνης φωτογράφος.
Τελικά τον κέρδισε η φωτογραφία με την οποία πλέον ασχολείται αποκλειστικά και επαγγελματικά.
Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. και έχει εκδώσει 5 φωτογραφικά λευκώματα.
Ζει μεταξύ Μεσολογγίου και Αθήνας όπου διοργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αιθιοπία, Ινδία,..).
Ίδρυσε το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
1.Πρόσωπα και Φύση 2006
2.Μεσολλόγγι Αλλισάχνης Μύρον 2010
3.MΑΡΟΚΟ 2012
4.Missolonghi lagune de sel et memoire 2014
5. Έρμα ν τα μάτια 2018
6.LALIBELA , γη των αγγέλων 2019
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ».Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔιέξοδοςΜεσολόγγι, 2006.
Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ». Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου, Ναύπακτος, 2008.
Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ -ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ». Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Γκάζι, Αθήνα. Μάρτιος 2010.
Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ».Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.Μεσολόγγι, Απρίλιος 2010.
Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Arles, Γαλλία, 3-15 Ιουλίου 2010.
Ατομική έκθεση με θέμα «MΑΡΟΚΟ». Μεσολόγγι, εναλλακτικός πολυχώρος Avant Garde, Μάρτιος 2012.
Ατομική έκθεση με θέμα "Missolonghi lagune de sel et memoire", Maison de la Grece, 9 rue Mesnil, 75116 Paris,Μάρτιος 2014.
Ατομική έκθεση με θέμα "Missolonghi lagune de sel et memoire", Press Vclub Brussels, 95 rue Froissart, 1040 Bruxelles, Απρίλιο 2014.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων", Πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων "Μελίνα", Μάϊος 2014.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων", Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου, Ιούνιος 2014.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων", Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου. Ιούλιος 2015.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων", Γαλλικό ινστιτούτο Λάρισας. Λάρισα. Οκτώβριος 2015.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων", Πινακοθήκη παλαιά αγορά, δήμου Αγρινίου. Μαϊος2016.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων", Πινακοθήκη παλαιά λουτρά δήμου Πατρέων. Σεπτέμβριος 2016.
Ατομική έκθεση με θέμα "Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων" Ρέθυμνο. Σεπτέμβριος 2017.
Ατομική έκθεση με θέμα " ερμα ν τα ματια " Πατρα. Μαιος 2018.
Ατομική έκθεση με θέμα "LALIBELA , γη των αγγέλων " Πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων "Μελίνα", Μάϊος 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...