Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΔΙ.Ο.ΒΙ. Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών H.E.LI.N. Hellenic Economic Library Network
Της Λιλής Πέππα-Σαρρηδημητρόγλου

      Κάνοντας χρήση του φιλόξενου blog της φίλης μου κας Nτίνας Χατζίνα και γνωρίζοντας ότι η ίδια αγαπάει ιδιαίτερα το βιβλίο και τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, πήρα την πρωτοβουλία να σας παρουσιάσω μια ενδιαφέρουσα κίνηση που έγινε προ ημερών από ομάδα οικονομικών βιβλιοθηκών  των Αθηνών.     
     Σαν άνθρωπος των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης αν και συνταξιούχος, δεν διέκοψα ποτέ την επαφή μου με το χώρο και την ενημέρωσή μου για τα ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματα των εν  ενεργεία  συναδέλφων.
     Στις 6 Μαρτίου του 2015 προσκλήθηκα να συμμετάσχω στην Επιστημονική Ημερίδα του ΔΙ.Ο.ΒΙ. με θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και στην ανάπτυξη». Η ημερίδα έγινε στην αίθουσα συνεδρίων και σεμιναρίων της Τράπεζας της  Ελλάδος που ήταν κατάμεστη από νέους βιβλιοθηκονόμους, αλλά και από αρκετούς παλαιούς συναδέλφους που ασχολούνται και ενδιαφέρονται για την επιστήμη της πληροφόρησης.
     Σημαντικές ήταν οι ομιλίες Καθηγητών Οικονομικών Σχολών, Ερευνητών και Εμπειρογνωμόνων της Τεκμηρίωσης και της επιστήμης της Πληροφόρησης. Τα συμπεράσματα της Ημερίδας θα παρουσιαστούν αργότερα αφού μελετηθούν από τους συμμετέχοντες στο Δίκτυο.
Αλλά τι είναι το ΔΙ.Ο.ΒΙ.
      Είναι το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών που σχηματίστηκε το 2012 από Βιβλιοθήκες και Κέντρα Πληροφόρησης πανεπιστημίων, τραπεζικών ιδρυμάτων, ερευνητικών και κυβερνητικών φορέων της Αττικής που διαθέτουν συλλογές, πηγές και υπηρεσίες πληροφόρησης που έχουν σχέση με την οικονομική επιστήμη.

Αποστολή του δικτύου
      Είναι η συνεργασία των βιβλιοθηκών-μελών, με τη συγκατάθεση και την υποστήριξη των διοικήσεών τους για την ανταλλαγή υπηρεσιών και πόρων σχετικών με τις συλλογές και πηγές οικονομικού περιεχομένου. Απώτερος στόχος των μελών είναι η ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση της κοινότητας των χρηστών.
Προσφερόμενες Υπηρεσίες
§  Οι βιβλιοθήκες-μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ. προσφέρουν εξειδικευμένη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για οικονομικά θέματα προς το κοινό όλων των βιβλιοθηκών-μελών.
§  Διενεργούν διαδανεισμό (δανεισμός μεταξύ βιβλιοθηκών-μελών) έντυπου υλικού (βιβλίων και άρθρων).
§  Χρήση ηλεκτρονικών πηγών στο πλαίσιο που υπογράφει κάθε βιβλιοθήκη  με τους παρόχους των βάσεων δεδομένων.
§  Ενιαίος κατάλογος ξενόγλωσσων και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών (εντύπων και ηλεκτρονικών).
§  Κοινή ιστοσελίδα η οποία παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο αναλυτικές πληροφορίες για το Δίκτυο, τα μέλη, τις υπηρεσίες, τις εκδηλώσεις, τις πηγές, καθώς  και τα εργαλεία πληροφόρησης που διαθέτει  το ΔΙ.Ο.ΒΙ.
§  Διοργάνωση κοινών δράσεων, όπως επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων για οικονομικά θέματα.
§  Κοινή παρουσίαση των βιβλιοθηκών-μελών ΔΙ.Ο.ΒΙ. σε συνέδρια και ημερίδες για την προβολή του οράματος και του έργου του Δικτύου και των φορέων που εκπροσωπούνται.    
Bιβλιοθήκες – Μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ.
·       ALPHA BANK
·       ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
·       ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
·       ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
·       ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
·       ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
·       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ  ΠΕΙΡΑΙΩΣ
·       ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
·       ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
·       ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
      Κλείνοντας δε σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί στο ΔΙ.Ο.ΒΙ. συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Προγραμματισμού  και Οικονομικών Ερευνών, όπου εργάστηκα για τριάντα έξι χρόνια, με αγάπη, συνέπεια και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξυπηρέτηση, την ενημέρωση των χρηστών και την διάχυση της πληροφόρησης.
     Αξίζουν συγχαρητήρια οι συνάδελφοι βιβλιοθηκονόμοι, που είχαν την πρωτοβουλία της δημιουργίας του δικτύου, γνωρίζοντας ότι ο χώρος των βιβλιοθηκών πλήττεται από την οικονομική κρίση κάτι που συνέβαινε και επί των ημερών μου  και επιπλέον είναι ένας τρόπος, για να να συμπορευτούν και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των καιρών, που δεν είναι άλλη από την ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πληροφόρησης.  Ενωμένα όλα μαζί τα μέλη του Δικτύου, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις του κοινού τους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών  και των κοινωνικών δικτύων.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / CONTACT DETAILS
e-mail: diovi.libraries@ gmail.com
Facebook:ΔΙΟΒΙ
Twitter: @diovi-helin


Λιλή ΠέππαΣαρρηδημητρόγλου   
Βιβλιοθηκονόμος   -  Αθήνα,  2015-03-13


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη μέρα για το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

  Θετικά ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αίγινας η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής για την έναρξη εργασιών αν...