Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πέθανε η Ασιά Τζεμπάρ, συγγραφέας που αγωνίστηκε για τη χειραφέτηση των μουσουλμάνων γυναικών

πηγή http://tvxs.gr/

23:00 | 07 Φεβ. 2015
Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 78 ετών η Αλγερινή συγγραφέας, Ασιά Τζεμπάρ, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και υπέρμαχος της χειραφέτησης των μουσουλμάνων γυναικών και του διαλόγου των πολιτισμών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανουσά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής «σε αυτή τη γυναίκα με πεποιθήσεις, με πολλαπλές και γόνιμες ταυτότητες που έτρεφαν το έργο της, ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία, ανάμεσα στη βερβερική, την αραβική και τη γαλλική γλώσσα».
Μείζων μορφή της γαλλόφωνης λογοτεχνίας του Μαγρέμπ, η Ασιά Τζεμπάρ εξέδωσε περίπου είκοσι μυθιστορήματα, μαρτυρίες, συλλογές ποιημάτων, που μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες.
Το 2000 τιμήθηκε με το γερμανικό βραβείο της Ειρήνης και τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία. Είχε αναφερθεί επανειλημμένα ως υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της «Σουλτάνα σκιά» από τις εκδόσεις Κέδρος.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Φατίμα Ζοχρά Ιμαλαγιέν και ήταν κόρη δασκάλου. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1936 στο Σερσέλ, 150 χλμ. δυτικά του Αλγερίου και εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «Η δίψα» σε ηλικία 19 ετών. Δίδαξε στο Αλγερί και στη συνέχεια στο Παρίσι και τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...