Ενας φιλότεχνος εργάτης της Φίατ είχε επί τριάντα εννιά χρόνια κρεμασμένα στην κουζίνα του μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία αντιμετώπιζε -και σωστά- ως υψηλή τέχνη.
Η ιστορία είναι εκπληκτική. Αφορά δύο έργα των Γάλλων ιμπρεσιονιστών Πολ Γκογκέν και Πιερ Μπονάρ, που είχαν κλαπεί στο Λονδίνο τη δεκαετία του '70 και βρέθηκαν από τους καραμπινιέρους στην Ιταλία.
«Το έργο του Γκογκέν αξίζει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο αρχηγός των καραμπινιέρων ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για πίνακες «σημαντικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας».
Ο κλεμμένος πίνακας έχει τίτλο «Φρούτα σε τραπέζι» ή «Νεκρή φύση με σκυλάκι», φιλοτεχνήθηκε από τον Γκογκέν το 1889 και ήταν αφιερωμένος στην Κόμισσα ντι Νιμάλ. Ο δεύτερος πίνακας του Πιερ Μπονάρ έχει τίτλο η «Γυναίκα με τις δύο πολυθρόνες» και δεν φέρει ημερομηνία.
Τα δύο έργα είχαν κλαπεί το 1970 από το σπίτι της οικογένειας Μαρκ-Κένεντι στο Λονδίνο και όπως τόνισε ο αρχηγός των καραμπινιέρων, οι κληρονόμοι μπορούν πλέον, όποτε το επιθυμούν, «να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία τους».
Σενάριο ταινίας θυμίζει η «πρωτοφανής», όπως χαρακτηρίστηκε, πορεία τους, καθώς οι κλέφτες τα είχαν ξεχάσει ή τα είχαν αφήσει επίτηδες φοβισμένοι μήπως συλληφθούν έχοντάς τα στην κατοχή τους σε τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Τορίνο. Βρέθηκαν εν τέλει από υπαλλήλους των ιταλικών σιδηροδρόμων και παραδόθηκαν στο γραφείο απολεσθέντων όπου έμειναν στα αζήτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1975 η υπηρεσία τους έβγαλε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκαν, έναντι του γελοίου ποσού των 45.000 λιρετών, περίπου 23 ευρώ, από έναν φιλότεχνο εργάτη της Φίατ.
Αυτός αρχικά τους κρέμασε στην κουζίνα του σπιτιού του στο Τορίνο και όταν συνταξιοδοτήθηκε τους μετέφερε στη Σικελία.
Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός των καραμπινιέρων τον Ιανουάριο, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης εκατό έργων τέχνης που εντοπίσθηκαν από τις υπηρεσίες του, είχε υπενθυμίσει ότι «ο τζίρος από το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως, έπειτα από αυτό των όπλων, των ναρκωτικών και των χρηματοοικονομικών προϊόντων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου