Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Μύθοι Πρόγνωσης Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

αναδημοσίευση από http://www.elculture.gr/

Εκθέσεις - Μύθοι Πρόγνωσης
Η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου
04.09.2014 έως 18.09.2014
Περιγραφή  |
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καλωσορίζει τη νέα σαιζόν με την έκθεση Ζωγραφικής «Μύθοι Πρόγνωσης» της Σοφίας Καλογεροπούλου από την Πέμπτη 4 έως Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014.
Η θεματική αυτής της έκθεσης βασίζεται στην ιδέα ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος πηγάζει από τους μύθους του παρελθόντος. Η μυθολογία με τους διαχρονικούς συμβολισμούς της, κατά τη γνώμη της ζωγράφου, αποτελεί την πραγματική ιστορία της ανθρωπότητας γιατί είναι μνήμη λαών. 
Η Σοφία Καλογεροπούλου είναι μία διεθνώς καταξιωμένη ζωγράφος που κατατάσσεται στο χώρο της Ναΐφ (naive) ζωγραφικής. Το ιδιαίτερο εικαστικό της ιδίωμα είναι υποδόρια υπερρεαλιστικό, ενώ την ίδια στιγμή στο έργο της εντοπίζονται πολύ-επίπεδες αναφορές σε σύγχρονα ρεύματα. Τα έργα της περιγραφικά αλλά κυρίως συμβολικά έχουν σαν αφετηρία ιστορίες από τη μυθολογία, την Παλαιά Διαθήκη, ή θεατρικές οπερατικές σκηνές όπου και με χιούμορ η ζωγράφος επιδιώκει να «εξορκίσει» ότι μας τρομάζει, αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν και τοποθετεί σε αυτές έναν προφήτη ή ένα μάντη για να ανοίξει μια πόρτα στο μέλλον. Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των έργων της (Αριάδνη στην Νάξο, Συνέδριο Μαγισσών, Ηλέκτρα του R. Strauss, Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων κ.α.) καταδεικνύουν τον οργανικό ρόλο που διαδραματίζει η αφήγηση στο έργο της Σοφίας Καλογεροπούλου, αποτυπώνοντας πανηγυρικά τη θετική αντίληψή της για τη ζωή.
Στην έκθεση «Μύθοι Πρόγνωσης» παρουσιάζονται συνολικά τριάντα έργα, μικτής τεχνικής και όλων των διαστάσεων.  
Σχετικά άρθρα:

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, 210 3418550 , http://www.mcf.gr/

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19:00
Δευτέρα - Κυριακή: 18:00 - 22:00

Εκθεσιακοί χώροι  1ου &  2ου ορόφου
Είσοδος ελεύθερη
- See more at: http://www.elculture.gr/exhibitions/kalogeropoulou-imk-919695#sthash.53iRF7lC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...