Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

 

Γερμανικά στρατεύματα μπροστά απ' τη Βουλή των Ελλήνων. Προσωπική συλλογή Γεώργιου Χανδρινού




Την Τετάρτη, 02.12.2020 και ώρες 17.00-19.00 Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα". Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας „Memories of the Occupation in Greece“ (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα διδακτικά σενάρια, που περιέχονται στην πλατφόρμα, είναι φτιαγμένα με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες κάθε μία από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής κατοχής. Τα σενάρια έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην έρευνα και στην επίλυση προβλήματος.
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα είναι δίγλωσση και προσφέρεται για το μάθημα τόσο σε γερμανικά όσο και σε ελληνικά σχολεία.
Στην δίωρη online εκδήλωση θα παρουσιαστούν το Αρχείο και η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα του MOG με live επίδειξη. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.
Πρόγραμμα
Νικόλαος Αποστολόπουλος: Το έργο MOG
Χάρης Αθανασιάδης: Φωνές από την Κατοχή. Προτάσεις για μια εναλλακτική σχολική Ιστορία
Damian Thönges: Το αρχείο MOG
Αρχοντία Μαντζαρίδου: Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG
Ζέτα Παπανδρέου: Το διδακτικό σενάριο "Αντiποινα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...