Ο Ντόμινικ Σέλγουντ, είναι Άγγλος ιστορικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και δικηγόρος. Με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έγινε πριν από 2.496 χρόνια – το 480 π.χ.- έχει γράψει ένα διθυραμβικό άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Telegraph. Ο Σέλγουντ χαρακτηρίζει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ως «επική» και τονίζει ότι είχε μεγαλύτερη επιρροή στον Δυτικό πολιτισμό από οποιαδήποτε άλλη μάχη στην ιστορία. «Εάν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν σήμερα» αναφέρει ο Σέλγουντ, παραθέτοντας την παραδοσιακή ημερομηνία επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έριξε αυλαία στην αιματοχυσία του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών.
Άρθρο : The Toc Magazine
Άρθρο : The Toc Magazine
Και ενώ η Ελλάδα χορεύει σε ρυθμούς μνημονίων!! μια μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τον Κυριάκο Μαριδάκη και το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς – Salamis International Foundation, με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού-ιστορικού τόπου, του νησιού της Σαλαμίνας και την προστασία του χώρου της ιστορικής ναυμαχίας από απειλούμενες ριζικές επεμβάσεις που θα εξαφανίσουν κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης.
Die Seeschlacht bei Salamis – 1868.
Έργο του Wilhelm von Kaulbach (15 Οκτωβρίου 1805 στο Bad Arolsen , Waldeck – 7 Απριλίου 1874). Γερμανός ζωγράφος, γνωστός κυρίως ως καλλιτέχνης, αλλά και ως εικονογράφος βιβλίου. Οι τοιχογραφίες του κοσμούν κτίρια στο Μόναχο.
«Όραμά μας ένα μουσείο για την αρχαία Σαλαμίνα»
Πιστεύουμε, με τις ενάλιες ανασκαφές που διεξάγονται σήμερα, σύντομα όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι θαμμένα για σχεδόν 2.500 χρόνια στη θαλάσσια περιοχή της Ναυμαχίας να έρθουν στο φως και να τοποθετηθούν σε ένα νέο μουσείο στην Αρχαία Σαλαμίνα, με παγκόσμια επισκεψιμότητα.
Η συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Φινλανδικού Ινστιτούτου ξεκίνησε πέρυσι, θα διαρκέσει έως το 2020 και θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση του αδόμητου τμήματος της παραλιμένιας αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, στην Πούντα των Αμπελακίων.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2017 η Rockefeller & Couts με μια επιστολή, που υπογράφουν οι δύο νεαροί σε ηλικία συνέταιροι, ενημερώνουν για την πλήρη υποστήριξή τους «και τη συνεργασία μας στις προσπάθειές σας να ταξινομήσετε την Αρχαία Σαλαμίνα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
Στο πλαίσιο των ενεργειών, που γίνονται για την ενίσχυση του προγράμματος οι επικεφαλής της Rockefeller & Couts Michael Rockefeller και Daniel Coutsavakis, συνοδευόμενοι από τον κ. Μαριδάκη είχαν, τη Τετάρτη 5 Απριλίου μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση με τον πρίγκηπα Αλβέρτο του Μονακό, προκειμένου να συζητήσουν μια συνεργασία σχετικά με το πρόγραμμα «The Grand Restoration Of Salamis». Από την συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Κυριάκου Μαριδάκη.
Επίσης μια τεράστια προσπάθεια από το Salamis International Foundation γίνεται με ανθρώπους της διεθνούς πολιτικής, διπλωματίας, πολιτειακής και πολιτιστικής ηγεσίας χωρών, σε Ελλάδα και Εξωτερικό με στόχο τις εορταστικές εκδηλώσεις το 2021 επί τη συμπληρώσει 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνος.
Θετικό στοιχείο ότι το Υπ.Πολιτισμού έχει (ΦΕΚ 84/Β/5-2-1969) έχει χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο τον όρμο των Αμπελακίων με ολόκληρη την χερσόνησο της Κυνόσουρας και την χερσόνησο των Αμπελακίων, όπου η αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, τον όρμο των Σεληνίων και τις νησίδες Αγ. Γεώργιο και Ψυττάλεια, όπως σημειώνεται στο συνημμένο σχέδιο, επειδή στο χώρο αυτό έγινε η περίφημη ναυμαχία που αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.
Στην χερσόνησο της Κυνοσούρας μετά την ναυμαχία στήθηκε το τρόπαιο της νίκης των Ελλήνων, από το οποίο προέρχεται και η ονομασία «Τροπαία άκρα».
Πολλές οι αναφορές και από τη μυθολογία και στη νησίδα Ψυττάλεια, που ήταν στην αρχαιότητα αφιερωμένη στον Πάνα και συνδέεται με την γνωστή απόβαση του Αριστείδη και τον φόνο των επιλέκτων Περσών. Σύμφωνα επίσης με τη μυθολογία, το όνομα δόθηκε στο νησί από τον Κυχρέα. Σκοπός ήταν να τιμήσει τη μητέρα του Σαλαμίνα, που ήταν αδελφή της Αίγινας και μια από τις 50 κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού.
Το νησί είναι επίσης γνωστό (ήδη από την αρχαιότητα) και με την ονομασία «Κούλουρη», που προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα» (σήμερα Πούντα), στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα π.Χ.
Το νησί είναι επίσης γνωστό (ήδη από την αρχαιότητα) και με την ονομασία «Κούλουρη», που προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα» (σήμερα Πούντα), στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα π.Χ.
Θα χαρώ για τα σχόλια σας και τις πρόσθετες πληροφορίες σας.
πηγή http://www.trip-travel.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου