Tούρκου, 15 Μαΐου 2017 – Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονοµιά/ Βραβεία Europa Nostra, της υψηλότερης Ευρωπαϊκής διάκρισης στον τοµέα της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, τιµήθηκαν απόψε κατά την διάρκεια µίας ιδιαιτέρως σηµαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγµατοποιήθηκε στην Εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ, στο Τούρκου της Φινλανδίας. Ο µαέστρος Plácido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ευρώπης, και ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισµό, την Νεολαία και τον Αθλητισµό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονοµή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 29 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.
Τα 7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών κριτών και θα λάβουν 10.000 € έκαστο, είναι τα ακόλουθα:
Κατηγορία Αποκατάσταση Baroque Complex and Gardens in Kuks, Hradec Králové Region, CZECH REPUBLIC The King’s Road across Filefjell, NORWAY Cultural Palace in Blaj, Transylvania, ROMANIA Roof for the Ruins of the Monastery of San Juan, Burgos, SPAIN Κατηγορία Έρευνα Bosch Research and Conservation Project‘s-Hertogenbosch, THE NETHERLANDS Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση Centre of Visual Arts and Research, Nicosia, CYPRUS
Turku, 15 Μαΐου 2017 - Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονοµιά/ Βραβεία Europa Nostra, της υψηλότερης Ευρωπαϊκής διάκρισης στον τοµέα της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς ανακοινώθηκαν εχτές το απόγευμα κατά τη διάρκεια µίας ιδιαιτέρως σηµαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγµατοποιήθηκε στην Εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ, στο Τούρκου της Φινλανδίας. Ο μαέστρος Plácido Domingo, Πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra, και ο Tibor Navracsics, Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονοµή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 29 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.
Τα 7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών κριτών και θα λάβουν 10.000 € έκαστο, είναι τα ακόλουθα:
Κατηγορία Αποκατάσταση
▪ Μπαρόκ Συγκρότημα και Κήποι στο Κουκς, Περιφέρεια του Hradec Králové, ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
▪ Ο δρόμος του βασιλιά στο Filefjell, ΝΟΡΒΗΓΙΑ
▪ Πολιτιστικό Παλάτι, στο Blaj, Τρανσυλβανία, Ρουμανία
▪ Στέγη για τα ερείπια της Μονής του Σαν Χουάν, Μπούργκος, ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατηγορία Έρευνα
▪ Έργο Έρευνας και Διατήρησης της Bosch, s-Hertogenbosch, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς
▪ Ο κ. Ferdinand Meder, Ζάγκρεμπ, ΚΡΟΑΤΙΑ
Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτηση και Ευαισθητοποίηση
▪ Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνών, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ
Το Public Choice Award (το Βραβείο Κοινού), που φέτος διανύει την έκτη χρονιά του, απονεµήθηκε στον κ. Zoltán Kallós, ο οποίος έχει συγκεντρώσει στη Ρουμανία συλλογές μουσικής, χορού, αφήγησης και χειροτεχνίας των κοινοτήτων της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, των Σαξωνών και των Ρομά για πάνω από 70 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που το επίτευγμα στην κατηγορία "Αφοσιωμένη υπηρεσία στην κληρονομιά" αποκτά τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. 11.500 άτομα ψήφισαν για τα αγαπημένα τους έργα πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη μέσω μιας ηλεκτρονικής δημοσκόπησης που διεξήγαγε το Europa Nostra.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τα βραβεία για το βραβείο της ΕΕ για τη πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra παρουσιάστηκαν σε 29 νικητές από 18 χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Creative Europe της ΕΕ. Επιπλέον, δύο υποδειγματικά project από την Ελβετία και την Τουρκία, ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έλαβαν επίσης ένα βραβείο Europa Nostra.
«Ήταν πραγµατικά προνόµιο να γνωρίσουµε και να τιµήσουµε όλους τους βραβευθέντες στην όµορφη και ιστορική πόλη Τούρκου µε την ευκαιρία της 100ης επετείου της Φινλανδικής ανεξαρτησίας. Κάθε νικητής αποτελεί φωτεινό παράδειγµα για όλους εµάς που νοιαζόµαστε και εργαζόµαστε για την κοινή µας πολιτιστική κληρονοµιά. Η Τελετή Απονοµής των Βραβείων και το Συνέδριο της Europa Nostra στο Τούρκου ήταν η ιδανική ευκαιρία να κινητοποιήσουµε τους νικητές, τα µέλη τους εταίρους µας ώστε να συµµετάσχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονοµιάς 2018. Δεν πρέπει να χάσουµε αυτή την ιστορική ευκαιρία να τοποθετήσουµε την κοινή πολιτιστική µας κληρονοµιά εκεί όπου ανήκει – στην καρδιά του Ευρωπαϊκού σχεδίου που χρειάζεται να αναζωογονήσουµε» δήλωσε ο Plácido Domingo, ο διάσηµος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.
«Για µια ακόµη φορά, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονοµιά/ Βραβείο Εuropa Nostra τιµά το ταλέντο τεχνιτών και επιστηµόνων, την άοκνη εργασία εθελοντών και τις αφοσιωµένες προσπάθειες εκπαιδευτικών, που διασφαλίζουν ότι θα απολαµβάνουµε την πολιτιστική µας κληρονοµιά στο παρόν και θα την διαφυλάσσουµε για τις µέλλουσες γενιές. Η πολιτιστική κληρονοµιά της Ευρώπης είναι µία από τις πολυτιµότερες πηγές της. Η αξία της δεν είναι µόνο συµβολική – έχει θετικό αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής, στην οικονοµία και την κοινωνία µας. Είµαι ευτυχής που το 2018 θα είναι Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονοµιάς. Αυτό αποτελεί µία µεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, όλων των
υποβάθρων, σχετικά µε την αξία της κοινής µας πολιτιστικής κληρονοµιάς, τους κινδύνους που αντιµετωπίζει και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωµάτωσης και για την διαµόρφωση των κοινοτήτων του µέλλοντος» είπε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισµό, την Νεολαία και τον Αθλητισµό.
Την Τελετή Απονοµής στο Turku παρακολούθησαν περίπου 1.200 άτοµα, συµπεριλαµβανοµένων επαγγελµατιών στον τοµέα της πολιτιστικής κληρονοµιάς, εθελοντών και υποστηρικτών από όλη την Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθµων εκπροσώπων των θεσµών της Ε.Ε., των Κρατών Μελών και της φιλοξενούσας χώρας.
Με την δηµόσια εκδήλωση της Τελετής Απονοµής έκλεισε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, το οποίο έφερε στο Turku από τις 11 έως τις 15 Μαΐου εκατοντάδες συντελεστές στον τοµέα πολιτιστικής κληρονοµιάς από όλη την Ευρώπη. Το Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε από την Europa Nostra και την εκπρόσωπό της στην Φιλανδία Europa Nostra Finland, υποστηρίχθηκε από τον Δήµο του Turku, από πλήθος δηµοσίων και ιδιωτικών φορέων της Φινλανδίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και από το πρόγραµµα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2018 το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονοµιά/ Βραβείο Εuropa Nostra θα χρησιµοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο για την προβολή των βασικών στόχων και µηνυµάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονοµιάς. Η Πρόσκληση Υποψηφιοτήτων του 2018, για αυτήν την ειδική έκδοση του προγράµµατος των βραβείων, θα αναρτηθεί την 1 Ιουνίου 2017 στην ιστοσελίδα των Βραβείων: www.europeanheritageawards.eu/apply
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ www.flickr.com/photos/europanostra/albums/72157680279601553/with/34404455986
VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ
www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel
Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία τιµάται µε την υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τοµέα της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς
Από το 2014 αυτή η εκπληκτική συλλογή στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισµένο αλευρόµυλο στο ιστορικό κέντρο της διαιρεµένης Λευκωσίας, µια τοποθεσία που αρµόζει για µουσείο αφού ο χώρος ήταν για αιώνες η εµπορική περιοχή της Λευκωσίας, που είχαν κοινωνικές επαφές οι κάτοικοι όπως αναφέρεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα που στεγάζονται στο µουσείο. Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας αποτελείται από το τετραώροφο µουσείο και στεγάζει περισσότερους από 1500 πίνακες που απεικονίζουν την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ζουν ειρηνικά µαζί, περισσότερες από 500 ενδυµασίες και υφαντά και µεγάλο αριθµό ενθυµηµάτων. Ένα Ερευνητικό Κέντρο βρίσκεται δίπλα από το µουσείο όπου στεγάζονται χιλιάδες βιβλία και φωτογραφίες µε θέµα την ιστορία, την τέχνη και τον περιηγητισµό στην Κύπρο.
Προωθώντας µια µόνιµη στέγη για τις συλλογές του, το Ίδρυµα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη έχει στόχο να φέρει πιο κοντά οι δύο κοινότητες της Κύπρου συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα την κοινή τους πολιτιστική κληρονοµιά και ιστορία. Ένας από τους σκοπούς του Κέντρου είναι ν΄ αποτελέσει ένα φόρουµ για έρευνα και συζήτηση σ΄ ένα πλαίσιο συµφιλίωσης και κατανόησης µεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς και να καταδείξει πως οι δύο κοινότητες ζούσαν ειρηνικά µαζί, ανεξάρτητα από θρησκεία και πολιτιστική ταυτότητα, δίδοντάς έµφαση µ΄ αυτό τον τρόπο στα όσα ενώνουν παρά σε όσα χωρίζουν τον λαό της Κύπρου.
Αυτό επιτυγχάνεται µε την διοργάνωση και φιλοξενία πληθώρας εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, σεµινάρια και εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Η κριτική επιτροπή σηµείωσε πως “αυτό αποτελεί µια τεράστια ιδιωτική επένδυση για το καλό του κυπριακού λαού και των λαών της Ευρώπης. Επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσµα θεµάτων και αντικειµένων µε βάση την σοβαρή έρευνα και έχει επιπλέον µια ενδιαφέρουσα πτυχή συντήρησης αφού το κτίριο που στεγάζεται το µουσείο βρίσκεται σε µια συµβολική τοποθεσία και έχει συντηρηθεί προσεκτικά, που σε συνδυασµό µε τις σηµαντικές δραστηριότητες και τις δυνατότητες έρευνας, προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο έργο”.
“Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας δραστηριοποιείται µε ενθουσιασµό στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης της κοινής πολιτιστικής κληρονοµιάς της Κύπρου, και έχει επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσµατα σ΄ αυτή την δικοινοτική πόλη. Επιπλέον η διαφάνεια στην οργανωτική δοµή διασφαλίζει την αντιπροσώπευση όλων των κοινοτήτων πράγµα που ενθαρρύνει την ατµόσφαιρα συµφιλίωσης,” δηλώνει η κριτική επιτροπή.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ - πληροφορίες
Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονοµιά / Βραβεία Europa Nostra παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε απονέµονται από την Europa Nostra. Τα Βραβεία τιµούν και προωθούν τις καλές πρακτικές στους τοµείς της πολιτιστικής κληρονοµιάς: αποκατάσταση, έρευνα, διαχείριση, εθελοντισµό, εκπαίδευση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό συµβάλλουν στην ισχυρότερη δηµόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονοµιάς ως στρατηγικού πόρου για την οικονοµία και την κοινωνία της Ευρώπης. Τα Βραβεία έχουν την υποστήριξη του προγράµµατος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2002, ανεξάρτητες επιτροπές εµπειρογνωµόνων έχουν επιλέξει 455 βραβευµένα έργα από 34 χώρες. Όπως και µε τον αριθµό υποψηφιοτήτων, η Ισπανία έρχεται πρώτη µε 61 βραβεία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωµένο Βασίλειο µε 60. Ακολουθούν η Ιταλία στην τρίτη θέση (37 βραβεία), η Γερµανία στην τέταρτη (29 βραβεία) και η Ελλάδα στην Πέµπτη (27 βραβεία). Όσον αφορά στις κατηγορίες βράβευσης, η Αποκατάσταση έχει τους περισσότερους νικητές (267), και ακολουθούν οι: Μακροχρόνια Προσφορά στην Πολιτιστική Κληρονοµιά (67), Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση (65), και Έρευνα (56). Συνολικά 102 Grand Prix των €10,000 έχουν απονεµηθεί σε εξέχουσες πρωτοβουλίες πολιτιστικής κληρονοµιάς που επιλέχθηκαν από τα βραβευµένα έργα. Τα Βραβεία ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονοµιά / Βραβεία Europa Nostra έχουν ενισχύσει τον τοµέα της πολιτιστικής κληρονοµιάς στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές, ενθαρρύνοντας τη δια-συνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ενώνοντας τα ενδιαφερόµενα µέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Έχουν ακόµα επιφέρει σηµαντικά οφέλη στους νικητές, όπως µεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, ευκαιρίες για χρηµατοδότηση και αυξηµένο αριθµό επισκεπτών. Επιπλέον, έχουν ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για την κοινή µας πολιτιστική κληρονοµιά, αναδεικνύοντας τον εγγενή Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Τα Βραβεία αποτελούν συνεπών ένα εργαλείο - κλειδί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ευρώπης.
Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή οµοσπονδία µη-κυβερνητικών οργανισµών για την πολιτιστική κληρονοµιά. Με την στήριξη ενός ευρύτατου δικτύου δηµόσιων φορών, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων και καλύπτοντας 40 χώρες σ’ όλη την Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονοµιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήµερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονοµιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσµίου φήµης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Η Europa Nostra πραγµατοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών µνηµείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα µέσω του προγράµµατος ‘The 7 Most Endangered’. Επιβραβεύει την αριστεία µέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονοµιά / Europa Nostra Awards. Συνεισφέρει στην διαµόρφωση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά µε την πολιτιστική κληρονοµιά, µέσω δοµηµένου διαλόγου µε τους Ευρωπαϊκούς θεσµούς και τον συντονισµό της πλατφόρµας European Heritage Alliance 3.3.
Creative Europe το νέο πρόγραµµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δηµιουργικού τοµέα, µε στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στον αριθµό θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Με προϋπολογισµό €1,46 δις. για το 2014-2020, υποστηρίζει οργανισµούς στους τοµείς της πολιτιστικής κληρονοµιάς, των παραστατικών τεχνών, καλών τεχνών, εκδόσεων, του κινηµατογράφου, τηλεόρασης, µουσικής και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδων καλλιτεχνών και επαγγελµατιών στον χώρο του πολιτισµού και των οπτικοακουστικών µέσων. Η χρηµατοδότηση θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, να πλησιάσουν νέα κοινά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου