Για τρίτη χρονιά, η συριανή οργανοποιός Αθανασία Μπόλια παρουσιάζει τα χειροποίητα λαϊκά όργανα που κατασκευάζει, από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, στην πρώην αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Στη συλλογή της, υπάρχει μεγάλη γκάμα εγχόρδων του ρεμπέτικου: μπαγλαμάς, τζουράς, τρίχορδο μπουζούκι. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση θα παρουσιαστεί και το παραδοσιακό στεριανό λαούτο.
Κάθε χρόνο, οι επισκέπτες προσκαλούνται να περιεργαστούν ή να δοκιμάσουν τα όργανα, ενώ δε λείπουν οι αυθόρμητες μουσικές βραδιές, όπου συμμετέχουν φίλοι μουσικοί με αυτοσχεδιασμούς και δικές τους συνθέσεις. Κεράσματα από τους χορηγούς της έκθεσης αλλά και τις απανωσυριανές νοικοκυρές που προσφέρονται εγκάρδια συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα.
Φέτος, στις παρυφές της διοργάνωσης, σχεδιάζονται μουσικές βραδιές, αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών για τη γένεση της μουσικής από την ομάδα ΠαραμυθιαΖω, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Για τις ημερομηνίες των παράλληλων δράσεων, θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ και της σελίδας της οργανοποιού στο facebook.
Υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο του Σύρος Πολιτισμός.
Τα κεράσματα θα προσφέρουν οι: Πρέκας-παραδοσιακά προϊόντα & Συκουτρή- λουκουμοποιείο.
Η Εν.Το.Πο.Συρο υποστηρίζει την προβολή της έκθεσης.
Λίγα λόγια για την Αθανασία Μπόλια
Ασχολείται με την οργανοποιία εδώ και επτά χρόνια και το εργαστήρι της βρίσκεται στο Αχλάδι της Σύρου. Μαθήτευσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ) του Κώστα Μόσχου, ενώ έχει παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στο ΚΕΠΕΜ-Σίμων Καράς, με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη. Αγαπάει τα παραδοσιακά όργανα και μελετάει διαρκώς τον τρόπο κατασκευής τους.
Η πρώτη της έκθεση ήταν το 2012, στην Άνω Σύρο, όπου έγινε αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκτός από τις τρεις εκθέσεις στη Σύρο, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Φεστιβάλ Τήνου, το 2013. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε έκθεση ιδιωτικού μουσείου της Απένθια, στην Ισπανία, κι έκτοτε ένα τρίχορδο μπουζούκι της κοσμεί την διαρκή έκθεση του Μουσείου ως δείγμα ελληνικού παραδοσιακού μουσικού οργάνου.
Όλα τα όργανα της είναι φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στους παλιούς μαστόρους. Σμιλεύει τα ξύλα τους με προσοχή, τα στολίζει με καλαίσθητες λεπτομέρειες κι εκείνα την ανταμείβουν με τους άψογους ήχους τους και τη λιτή ομορφιά τους. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα λόγια ενός φίλου, που της έγραψε: «να πελεκάς το ξύλο στην ψυχή και να γεννάς ψυχή στο ξύλο, όπου όργανο και μουσική γένεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου