αναδημοσίευση από http://www.ethnos.gr/
Το ξενοδοχείο «Πειραιεύς» στο οποίο το 1918 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ, το Μέγαρο Πότογλου, εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο του παρελθόντος και οι δυο δρόμοι-σύμβολα της περιοχής, η Φίλωνος και η Νοταρά, θα «πρωταγωνιστήσουν» στην ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαϊου με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά.
Τα κόκκινα φανάρια, οι ναυτικοί από κάθε γωνιά του πλανήτη, τα κακόφημα μπαρ, οι ιστορίες βίας και εκμετάλλευσης είναι οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό κάθε ανθρώπου που ακούει το όνομα της Τρούμπας.
Στην πραγματικότητα, οι δρόμοι πάνω από την ακτή Μιαούλη είναι η καρδιά του Πειραιά και το σημείο στο οποίο ξεκίνησε να γράφεται η σύγχρονη ιστορία της πόλης.
Στην πραγματικότητα, οι δρόμοι πάνω από την ακτή Μιαούλη είναι η καρδιά του Πειραιά και το σημείο στο οποίο ξεκίνησε να γράφεται η σύγχρονη ιστορία της πόλης.
«Την ιστορία, συχνά, την αντιμετωπίζουμε ως τούρτα. Βλέπουμε μόνο τα κεράκια και τα κερασάκια και δεν θέλουμε να ξέρουμε τι έχει από κάτω», λέει χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Μπαφούνη, διευθύντρια του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά. Η κ. Μπαφούνη θα διηγηθεί την ιστορία της Τρούμπας, σε μια ξενάγηση που θα κάνει το Σάββατο 30 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον Πειραιά για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας.
Η Φίλωνος και η Νοταρά, οι δύο δρόμοι-σύμβολα της Τρούμπας, αλλά και τα υπόλοιπα στενά της περιοχής, κρύβουν το γνωστό πιπεράτο παρελθόν, αλλά όχι μόνο αυτό. Στο ξενοδοχείο «Πειραιεύς» της οδού Μπουμπουλίνας έχει γραφτεί ένα σημαντικότατο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας της χώρας, καθώς εκεί έγινε, το φθινόπωρο του 1918, το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ.
Το επιβλητικό Μέγαρο Πότογλου λειτουργούσε παράλληλα ως εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και κτίριο πολυτελών κατοικιών, δίνοντας κοσμοπολίτικο αέρα στην οδό Φίλωνος. Επιπλέον, οι αστικές νεοκλασικές κατοικίες της Τρούμπας, ακόμα κι αν βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση, υπενθυμίζουν την ώθηση που έδωσαν στον Πειραιά οι ευκατάστατοι Χιώτες και Υδραίοι που έζησαν εκεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Δεκαετία 1830
Τη δεκαετία του 1830, ωστόσο, ο Πειραιάς ήταν ουσιαστικά η περιοχή γύρω από την ακτή Μιαούλη, η οποία έπρεπε να λειτουργήσει ως το λιμάνι της Αθήνας. Ακόμα και το σημείο που βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Θέατρο ήταν ακατοίκητο.
Τη δεκαετία του 1830, ωστόσο, ο Πειραιάς ήταν ουσιαστικά η περιοχή γύρω από την ακτή Μιαούλη, η οποία έπρεπε να λειτουργήσει ως το λιμάνι της Αθήνας. Ακόμα και το σημείο που βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Θέατρο ήταν ακατοίκητο.
«Ο Πειραιάς ουσιαστικά υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που φτάνουν με το πλοίο. Αυτοί χρειάζονται από γαλέτες και σκοινιά, μέχρι αλκοόλ και γυναίκες ελευθερίων ηθών. Ο,τι δηλαδή ισχύει για όλα τα λιμάνια», εξηγεί η κ. Μπαφούνη.
Η ιστορία της Τρούμπας, που γνωρίζουν οι περισσότεροι και μέσα από κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ξεκινάει στο τέλος της δεκαετίας του 1930. Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έχουν μεγαλώσει στον Πειραιά και η Τρούμπα δεν είναι πλέον το κέντρο του. Επιπλέον, οι βομβαρδισμοί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχουν προκαλέσει σοβαρές φθορές στα παλιά σπίτια, τα οποία εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους και γίνονται στέγη για τις ιερόδουλες.
«Ερχονται κοπέλες από όλη την Ελλάδα για μια εβδομάδα. Λένε στους δικούς τους ότι θα επισκεφθούν την ξαδέρφη τους στην Αθήνα και φτάνουν στην Τρούμπα για να φτιάξουν κομπόδεμα. Επιπλέον, δουλεύουν τα μαγαζιά με ρούχα, τα κοσμηματοπωλεία, τα φωτογραφεία, τα κουρεία για να καλύψουν τις ανάγκες των ναυτικών. Η Τρούμπα γίνεται μια μεγάλη οικονομική μηχανή μέχρι τη δικτατορία», σημειώνει η κ. Μπαφούνη, η οποία συμπληρώνει: «Σκοπός της ξενάγησης είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι οι πόλεις έχουν πολλές ζωές. Να εξοικειωθούν μαζί τους και να τις αγαπήσουν».
Η ξενάγηση, που αρχίζει στις 7.30 το βράδυ, με σημείο συνάντησης τον Αγιο Σπυρίδωνα, είναι μόνο η μία από τις εκδηλώσεις που έχουν θέμα αυτή την ιστορική γειτονιά του Πειραιά. Το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος Ρήγος θα παρουσιάσει μια παράσταση δρόμου εμπνευσμένη από τα «Κόκκινα Φανάρια» του, με συντελεστές της παράστασης όπως παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πάρτι στον δρόμο, το οποίο συνδιοργανώνουν τα καταστήματα της περιοχής.
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτογραφίες Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης
Φωτογραφίες Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου